O sansa in plus la viata pentru bolnavii de leucemie

Cazuri cand spitalul te imbolnavesteBolnavii de leucemie au o sansa in plus de vindecare prin accesul corect la diagnostic si tratament. Incepand cu 1 ianuarie 2015, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Sanatate vor suporta financiar analizele necesare diagnosticarii in profunzime si monitorizarii bolnavilor cu cancer limfatic.

Memoriu catre Ministerul Sanatatii

In  luna iunie a acestui an, Asociatia Daruieste Viata a aratat, printr-un memoriu adresat Ministerului Sanatatii, existenta unei discrepante mari intre momentul diagnosticarii primare cu o forma de cancer limfatic si cel al  stabilirii tratamentului adaptat acestui tip de cancer.

Analizele necesare diagnosticarii, precum si cele necesare monitorizarii pe parcursul tratamentului, nu erau si nu sunt nici la aceasta ora incluse in programele nationale sau pe lista analizelor decontate de Casa Nationala de Sanatate.  

“Dupa mai multe discutii si doua intalniri cu Ministrul Sanatatii, dl Nicolae Banicioiu, am reusit sa ajungem la un acord, pentru a rezolva situatia bolnavilor de leucemie. Avem convingerea ca daca se va respecta Protocolul incheiat, se va putea asigura un circuit complet si coerent de diagnosticare si tratament al bolilor oncologice. Acest lucru va avea drept efect pe termen lung, cresterea ratei de supravietuire, dar si folosirea eficienta a bugetului alocat programelor de oncologie, prin diagnosticarea precoce si corecta si tratarea, cu costuri mult mai mici decat in prezent, a leucemiilor.”, a declarat Oana Gheorghiu, vicepresedinte Asociatia Daruieste Viata.

Investitii in centre oncologice si laboratoare de biologie moleculara

Aceasta organizatie care se ocupa cu modernizarea si dotarea centrelor oncologice si apararea drepturilor pacientilor a realizat pana acum investitii de peste 4.000.0000 euro in centrele oncologice din tara, printre care dotarea a doua laboratoare de biologie moleculara si citogenetica, la Institutul Clinic Fundeni si la Clinica de Oncopediatrie Louis Turcanu Timisoara.

De la inceputul anului viitor, cand Ministerul Sanatatii va suporta costul analizelor, aceste laboratoare nou dotate vor putea deserve clinicile din sudul si vestul tarii.
 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.