O femeie cu uter transplantat a nascut un copil

fumatul-afecteaza-sarcinaO femeie din Suedia care a trecut printr-un transplant de uter, a reusit in luna septembrie sa dea nastere unul copil perfect sanatos.

Conform France Presse, aceasta premiera in lumea medicala inseamna un progres enorm in lupta impotriva infertilitatii.

Copilul nascut de femeia cu uter transplantat este un baietel de 1.775 kg.

Identitatea  mamei nu a fost dezvaluita, dar se stie ca are 36 de ani si ca s-a nascut fara uter din cauza unei malformatii genetice.

„Succesul se bazeaza pe mai mult de zece ani de cercetare intensiva pe animale si pe experienta chirurgicala a echipei noastre si a creat posibilitatea de a trata multe femei tinere din intreaga lume care sufera de infertilitate uterina’ a afirmat Mats Brannstrom, specialist in obstretica-ginecologie de  Universitatea din Gothenburg, specialistul  care a condus cercetarile, conform Agerpres.

Mai mult decat atat, el mai mentioneaza ca ” s-a demonstrat  fezabilitatea transplantarii unui uter de la o donatoare in viata, chiar si atunci cand aceasta este la menopauza”.

Uterul pe care femeia l-a primit provine de la o prietena a familie, aflata la menopauza.

Absenta uterului era  pana acum singurul tip de infertilitate la femei pentru care se considera ca nu exista resurse terapeutice.

Insa, chiar si dupa succesul acestei nasteri, specialistii cred ca ar mai fi nevoie de multi ani de studii pana cand acesta procedura sa devina uzuala.

Femeia  in cauza ale carei ovare erau intacte, era capabila sa produca ovule care au fost fecundate prin tehnici de fecundare in vitro inainte de transplant. Acest lucru a permis sa aiba 11 embrioni congelati.

La un an dupa transplantul uterului, cercetatorii au transferat un singur embrion in uterul transplantat, obtinand astfel o sarcina.

In primele 31 de saptamani, sarcina a decurs normal, insa apoi femeia a fost internata din cauza unei preeclampsii si a fost supusa unei cezariene.

Malformatia congenitala caracterizata prin absenta totala sau partiala a vaginului si uterului se numeste Sindromul Rokitansky (Mayer-Rokitansky-Küster-Hauser) si afecteaza una din 5.000 de femei.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.