O analiza de sange ar putea oferi informatii despre ritmul de imbatranire

Analiza unor proteine din plasma sanguina ar putea oferi informatii importante despre starea de sanatate a unei persoane, dar si despre ritmul de imbatranire al acesteia, concluzioneaza un studiu realizat in Statele Unite, citat de UPI.

Oamenii de stiinta au analizat probele prelevate de la peste 4.200 de persoane cu varste cuprinse intre 18 si 95 de ani si au identificat o asociere intre 373 proteine si procesul de imbatranire.

„Se cunoaste de mult timp ca evaluarea anumitor proteine din sange poate oferi informatii cu privire la starea de sanatate a unei persoane – lipoproteine pentru sanatatea cardiovasculara, de exemplu. Dar nu s-a consemnat faptul ca numeroase niveluri diferite de proteine – aproximativ o treime dintre cele analizate – se modifica in mod considerabil odata cu inaintarea in varsta”, a precizat Tony Wyss-Coray, autorul principal al studiului intr-un comunicat de presa.

Astfel, studiul sugereaza ca imbatranirea fizica nu se petrece intr-un ritm constant, ci inegal si prezinta trei varfuri distincte – la varstele de 34, 60 si 78 de ani.

La aceste varste, exista cresteri abrupte ale nivelurilor de proteine din sange, cu schimbari vizibile, potrivit oamenilor de stiinta citati si de Agerpres.

Un test de sange pentru aceste proteine ar putea identifica persoanele cu un ritm mai rapid de imbatranire decat in mod normal si cu risc crescut de a dezvolta Alzheimer sau boli de inima. De asemenea, un astfel de test ar putea contribui si la identificarea tratamentelor sau a altor factori care incetinesc sau accelereaza imbatranirea, mai concluzioneaza cercetatori.

Etichete: test de sange, analiza de sange, ritm de imbatranire, semne imbatranire, boli batranete

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.