Nutritia in timpul sarcinii

bebelusIn timpul sarcinii nu trebuie sa mancati in exces, sa aveti ideea preconceputa ca daca mananc mai mult este copilul mai sanatos. Excesul in greutate duce la complicati grave.

Castigul optim in sarcina este de 10-15 kg. Totusi, daca sunteti supraponderale sau chiar obeze dinainte de a ramane insarcinata nu trebuie sa urmati diete de slabire pe parcursul  sarcinii.

Modificarile induse de sarcina sunt raspunzatoare de castigarea a 10 kg in greutate, in conditii normale, in urmatoarea distributie:

-fat-3000g

-placenta-700g

-lichid amniotic-1000 g

-cresterea in volum a uterului-1.200 g

-sanii-1000g

-edemul (acumularea de lichid) membrelor inferioare-1000-1500 g.

Insuficienta cresterii in greutate poate fi un semn periculos. Daca ati castigat in greutate doar 5 kg in a douasprezecea saptamana de sarcina,  trebuie reanalizata dieta.

A. Caloriile

Pe timpul sarcinii necesitati o cantitate de aproximativ 2400 cal/zi. Aceasta reprezinta o crestere cu 300 cal/zi fata de dieta din perioada negravida.

Un aport caloric neadecvat poate reprezenta un risc pentru fatul dumneavoastra , si anume nou-nascuti subponderali, distrofici care au probleme dupa nastere (dezvoltare psihica si fizica deficitara, sistem imunitar imunitar scazut-sunt mai sensibili la boli, in special la raceli).

B. Proteinele

Se stie ca cresterea celulara are nevoie de proteine.Aportul neadecvat de proteine pe timpul sarcinii poate determina o crestere sub normal a fatului, o scadere a marimii organelor fetale si o crestere a morbiditatii (bolilor) si chiar mortalitatii perinatale.

In timpul sarcinii aveti nevoie de aproximativ 1, 3 g/zi/kg corp.
Cele mai multe proteine trebuie sa provina din surse de origine animala cum ar fi carne, lapte, oua, branza si peste.

C. Mineralele

1.Fierul

Multe femei au depozite neadecvate de fier, datorita pierderilor de sange din timpul menstruatiilor.In sarcina depozitele pot sa scada si mai mult.

De aceea in timpul sarcinii trebuie sa luati preparate de fier pe langa aportul din alimente.

Aportul recomandat de fier elementar (30-60 mg) trebuie administrat zilnic pentru a suplini dieta.Fierul se afla in ficat, carne, fasole uscata, vegetale cu frunze verzi, cereale si fructe uscate .

2.Calciul

Aportul recomandat de calciu este de 1200 mg/zi pe care il puteti obtine dintr-un litru de lapte pe zi. Alte surse de calciu sunt branza, iaurtul, kefirul si smantana (mai putin recomandata datorita cantitatii mari de grasime).

Crampele la picioare (in special nocturne)sunt simptome clasice ale deficientei de calciu la femeia gravida.

D.Vitaminele

Vitaminele nu trebuiesc folosite ca un inlocuitor pentru hrana si nici nu trebuie sa faceti abuz de ele. Principalele vitamine care folosesc in sarcina sunt acidul folic, vitamina B12 si vitamina C.

1.Acidul folic este necesar in formarea hemului, proteina ce contine fier a hemoglobinei.

Deficientele de acid folicpot afecta formarea de eritrocite (celulele rosii) si sa determine asa numita anemie megaloblastica.

Aproximativ 1 mg de acid folic zilnic este necesar in timpul sarcinii.Acidul folic se gaseste si sub forma farmaceutica dar si in alimente, ca de exemplu alimente ce contin fier si proteine care au fost enumerate mai sus.

Deficitul masiv de acid folic poate sa duca la probleme mai grave, cum ar fi dezlipirea prematura de placenta, hipertensiunea indusa de sarcina, defecte de tub neural (spina bifida, anencefalie-lipsa creierului, encefalocel).

2.Vitamina B12– Aceasta vitamina se gaseste in mod natural doar in alimente de origine animala (carne sau peste), de aceea vegetarienii sufera in mare parte de anemie prin deficitul acestei vitamine. Si dintre gravide sunt multe vegeteraniene. Daca va enumerati printre acestea asigurati-va aportul de vitamina B12 din suplimente (tablete).

3.Vitamina C- Se recomanda 80 mg de vitamina C zilnic in sarcina.Doze mari de vitamina C-1g-folosite pentru profilaxia racelii pot fi benefice si pentru fat.

Pe langa o nutritie adecvata, adoptarea unui stil de viata sanatos este benefic atat pentru dumneavoastra cat si pentru fat. Acestea constau in exercitii fizice usoare, calatorii, evitarea fumatului, alcoolului si a majoritatii medicamentelor.

Actul sexual nu dauneaza in nici un moment al sarcinii, decat daca sarcina este complicata.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.