Numarul deceselor din cauza cancerului este ingrijorator

cancer la sanRata deceselor cauzate de cancer a crescut de 2 ori comparativ cu anul 2009, conform statisticilor Jurnalului European de Cancer.  In Romania, rata deceselor este de 388 de cazuri la suta de mii de locuitori, peste media europeana de 352 de cazuri.

Cancerul la san si de prostata cu riscuri majore

Conform statisticilor, in aproximativ 70% dintre cazurile de cancer la san, celulele canceroase se raspandesc la nivelul oaselor. Un risc crescut, de 90%, il are si cancerul de prostata.

Preventia si diagnosticarea din timp a cancerului este esentiala pentru reusita tratamentului in cancer.

Medicamente compensate in UE, nu si in Romania

Desi o parte dintre medicamentele din tratamentul cancerului sunt disponibile in regim compensat in statele europene, nu acelasi lucru se intampla si in Romania.

“Pe lista de asteptare se afla medicamente inovatoare, rezultate a biotehnologiei de varf care previn fracturile, compresia maduvei spinarii sau nevoia de radiatii la nivel osos in cazul acestor pacienti cu metastaze osoase. Desi acestea sunt disponibile in regim compensat de mai multi ani in statele europene, nu sunt disponibile si pacientilor romani”, a precizat Oana Martha Igrisan, directorul Asociatiei Romane a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).

Informarea pacientilor creste sansa la viata

Potrivit medicului oncolog Alexandru Eniu, Institutul de Cancer “Ion Chiricuta”, Cluj-Napoca, speranta de viata a unei paciente diagnosticate cu cancer la san in stadiul metastatic a crescut.

Acest fapt se datoreaza campaniilor de educare si informare a pacientilor, cat si a terapiilor de ultima generatie.

Sursa: www.agerpres.ro

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.