Nu orice persoana cu astm are aceleasi simptome in acelasi mod

Astmul este o boala inflamatorie a cailor respiratorii, care determina simptome caracteritice: tuse, in special noaptea, respiratie suieratoare, dificultati de respiratie, senzatie de constrictie, durere sau presiune la nivel toracic.

Nu orice persoana cu astm are aceleasi simptome in acelasi mod. Simptomele de astm pot varia, de asemenea ca intensitate, de la usoare pana la severe. Unele persoane cu astm pot avea perioade indelungate fara niciun simptom, cu agravarea periodica in timpul unei crize de astm.

Altii ar putea avea simptome de astm in fiecare zi. In plus, unii oameni pot avea simptome doar in timpul exercitiilor fizice sau cand sufera de infectii virale. Frecvent sunt asociate comorbiditati, dintre care cele mai frecvente sunt din sfera ORL (rinita alergica, rino-sinuzita, polipoza nazala), din sfera digestiva (boala de reflux gastro-esofagian), obezitatea, dermatita atopica, boli psihologice (anxietate, depresie, tulburari de comportament). Diagnosticul de astm trebuie pus de catre medic, necesitand cooperarea interdisciplinara, deoarece prezenta comorbiditatilor poate avea un impact negativ asupra controlului bolii, precizeaza specialistii din cadrul Societatii Romane de Alergologie si Imunologie Clinica (SRAIC).

“Trebuie subliniat ca pentru astm nu exista vindecare. Simptomele astmului pot fi tratate eficient la majoritatea pacientilor, la costuri considerabile, dar netratarea astmului este si mai costisitoare. Multi pacienti raman slab controlati, in ciuda tratamentului disponibil. Astazi, glucocorticosteroizii sistemici cu efectele lor secundare daunatoare pot fi inlocuiti la multi pacienti cu imunoterapie alergenica tintita sau terapii biologice tintite”, a precizat prof dr. Carmen Bunu Panaitescu, presedintele SRAIC, potrivit unui comunicat de presa transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, marcata anual la data de 3 mai.

La nivel mondial, sufera in prezent de astm aproximativ 350 de milioane de persoane, iar prevalenta bolii creste cu 50% cu fiecare deceniu. Se considera astazi ca 2 din 3 astmatici are o forma de astm alergic.

In paralel a crescut si prevalenta rinitei alergice, ceea ce releva o tendinta globala de crestere a prevalentei bolilor alergice respiratorii.

Etichete: astm, astmul bronsic, simptome astm, tratament astm

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.