Noutati privind concediile si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate

In cadrul sedintei de Guvern, Executivul a aprobat o serie de modificari din legislatia specifica concediilor si indemnizatiilor de asigurari sociale de sanatate.

Astfel, pentru persoana asigurata care desfasoara activitatea la mai multi angajatori si care este asigurata la fiecare dintre acestia pentru concedii si indemnizatiile de asigurari sociale de sanatate, stagiul de asigurare este de 6 luni realizate la fiecare angajator, iar indemnizatiile se calculeaza si se platesc, dupa caz, de fiecare angajator. Baza de calcul pentru fiecare indemnizatie o constituie numai venitul obtinut pe fiecare loc de realizare;

Pentru persoanele asigurate care sunt cadre didactice si isi desfasoara activitatea la mai multi angajatori pentru completarea normei didactice, perioadele de stagiu de asigurare realizate in ultimele 12 luni anterioare lunii pentru care se acorda concediul medical se utilizeaza de catre toti angajatorii, iar indemnizatiile se calculeaza si se platesc de fiecare angajator, numai pentru venitul realizat de asigurat la respectivul angajator;

Perioadele de asigurare, realizate in temeiul legislatiei unui stat cu care Romania a incheiat acorduri, intelegeri, conventii sau protocoale internationale cu prevederi in domeniul sanatatii, se asimileaza stagiului de cotizare necesar pentru a beneficia de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate;

Cetatenii straini sau apatrizii aflati in situatii deosebite, proveniti din zona conflictului armat din Ucraina, beneficiaza de concedii si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate ca si asiguratii romani, in conditiile prevazute de legislatia in vigoare.

Principala modificare referitoare la stabilirea unor contributii pentru finantarea unor cheltuieli in domeniul sanatatii este redefinirea sintagmei „reprezentant legal al detinatorului de autorizatie de punere pe piata a medicamentelor”, in sensul ca acest reprezentant nu va mai avea obligatia de a fi persoana juridica romana.

Unele din aceste noutati necesita modificari corespunzatoare ale legislatiei secundare pentru a fi aplicate.

Etichete: concedii medicale, indemnizatii asigurari de sanatate, stagiu de cotizare asigurari sociale de sanatate

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.