Noul coronavirus ar putea afecta sistemul nervos

 

Medicii din New York care trateaza pacienti diagnosticati cu COVID-19 au observat tot mai des aparitia unui alt simptom al bolii, pe langa febra, tuse si respiratie ingreunata: unii dintre pacienti sunt afectati de o stare de confuzie importanta, care ii face sa nu mai stie unde se afla si nici in ce an traiesc, informeaza AFP.

Aceasta pierdere a reperelor este asociata uneori cu lipsa oxigenului in sange, dar la anumiti bolnavi nivelul de confuzie pare sa fie disproportionat de mare in raport cu nivelul de afectare a plamanilor lor, relateaza si Agerpres.

Mai multe studii au inceput sa descrie fenomenul. In editia de saptamana trecuta a revistei publicate de Asociatia Medicala Americana (JAMA), medicii au raportat ca 36% dintr-un grup de 214 pacienti chinezi prezentau simptome neurologice, care mergeau de la pierderea mirosului, la dureri de natura nervoasa si pana la accidente vasculare cerebrale (AVC).

In New England Journal of Medicine, una dintre cele mai prestigioase reviste medicale americane, medicii francezi din Strasbourg au descris ca peste jumatate dintr-un grup de 58 de pacienti internati la reanimare erau confuzi sau agitati. Scanarile cerebrale au dezvaluit posibile inflamatii.

„Toata lumea spune ca este o problema de respiratie, dar ea afecteaza si ceva care ne este foarte pretios, creierul. Daca va simtiti confuz, daca aveti probleme de gandire, sunt motive bune pentru a consulta un medic. Ideea mai veche potrivit careia trebuie sa mergeti la medic doar daca aveti dificultati de respiratie nu mai este valabila”, a declarat S. Andrew Josephson, seful departamentului de neurologie de la Universitatea California din San Francisco, potrivit surselor citate.

Virusologii nu sunt complet surprinsi de faptul ca noul coronavirus, SARS-CoV-2, poate sa afecteze creierul si sistemul nervos, deoarece aceasta legatura a fost observata si in cazul altor virusuri, mai ales in cazul HIV.

Totusi, la acest moment, medicii nu stiu deocamdata daca aceste tulburari sunt de durata. Internarea la reanimare este, prin ea insasi, o etapa creatoare de confuzie, in special din cauza medicamentelor administrate in astfel de sectii.

Etichete: simptome coronavirus, semne covid-19, confuzie coronavirus, afectare sistemul nervos covid-19

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.