Noul Cod European Impotriva Cancerului

whoAgentia Internationala pentru Studiul Cancerului (IARC), agentia specializata pentru cancer a Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), lanseaza astazi, 14 octombrie, cea de-a patra editie a Codului European Impotriva Cancerului, cu participarea Comisiei Europene.

Bazat pe cele mai bune dovezi stiintifice disponibile, noul Cod ofera 12 mijloace pentru adoptarea unor stiluri de viata mai sanatoase si incurajarea preventiei cancerului in Europa.

Este rezultatul a doi ani de munca in echipa intre specialisti in cancer, cercetatori si alti experti din Uniunea Europeana (UE).

„Codul creste constientizarea cu privire la rolul esential al preventiei in lupta impotriva cancerului”, a declarat directorul IARC, dr. Christopher Wild. „Prin adoptarea Codului, toti cetatenii europeni pot lua masuri concrete pentru ei insisi, prieteni si familii, pentru a reduce semnificativ riscul de a face cancer”.

Codul European Impotriva Cancerului  subliniaza importanta evitarii tutunului, alcoolului si expunerii excesive la soare, ca si beneficiile mentinerii unei greutati corporale sanatoase si activitatii fizice.

De asemenea, recomanda participarea la programe organizate de screening pentru cancerul colorectal, de san si de col uterin.

Aceasta editie a Codului include alte recomandari importante pentru reducerea riscului de cancer, precum vaccinarea impotriva virusului papilloma uman, alaptarea si limitarea utilizarii terapiei de substitutie hormonala.

In plus, el recomanda verificarea posibilitatii de expunere la radiatii cauzate de radon in casa si luarea de masuri impotriva nivelurilor crescute de radon.

In Uniunea Europeana, se estimeaza in prezent ca in fiecare an apar 2,66 milioane de noi cazuri de cancer si se inregistreaza 1,28 de milioane de decese legate de cancer.

Mai mult, din cauza efectelor cresterii si imbatranirii populatiei, se preconizeaza ca povara cancerului Europa va creste in anii si deceniile care urmeaza.

Codul face parte din eforturile continue de imbunatatire a controlului cancerului in UE. De la publicarea precedentei editii a Codului, in 2003, 13 noi state membre s-au alaturat UE.

Codul  European Impotriva Cancerului ia in considerare aceasta largire, care a integrat in UE o mai mare diversitate de oameni, cu o varietate de stiluri de viata si un risc asociat de cancer.

Co-finantat de Comisia Europeana, Codul European Impotriva Cancerului este o initiativa lansata pentru prima data in 1987 si a fost actualizata pe masura ce cunostintele stiintifice si medicale au progresat.

„Acest nou Cod este bazat pe cele mai recente dovezi stiintifice. Este un instrument important de prevenire a cancerului pentru indivizi, guverne, consilieri de sanatate si decidenti politici. El ofera o baza pentru crearea de medii sanatoase si pentru adoptarea de stiluri de viata mai sanatoase pentru prevenire cancerului”, a declarat John F. Ryan, director interimar al Directoratului de Sanatate Publica al Comisiei Europene.

Codul European Impotriva Canerului este diponibil pe site-urile Comisiei Europene si al IARC. O sectiune de Intrebari si Raspunsuri, care ofera informatii suplimentare despre recomandari si diferitele tipuri de cancer la prevenirea carora contribuie sunt de asemenea publicate pe site-ul IARC http://cancer-code-europe.iarc.fr/).

 

Aici gasiti codul cu cele 12 măsuri privind adoptarea unui stil de viata sanatos

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.