Noile reglementari privind accesul pacientilor la tratamente in strainatate


Prin publicarea in Monitorul Oficial a Ordinului nr. 81/2018 care modifica Ordinul 50/2004 privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate, au fost simplificate procedurile de acces si decontare a tratamentelor in strainatate, transmite Miniterul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

Una dinte prevederile Ordinului nr. 81/2018 se refera la accesul la tratament in strainatate pentru bolnavii care necesita efectuarea de transplant de organe, tesuturi sau celule de origine umana si care prezinta si patologii asociate ce nu permit efectuarea interventiei in centrele acreditate din Romania.

Noile reglementari prevad si modalitatile de decontare a tratamentelor in strainatate, precum si asigurarea medicatiei posttransplant pentru pacientii care au suportat o interventie intr-o clinica din strainatate.

„Pentru ca tratamentele in strainatate presupun situatii de urgenta medicala, conform noului Ordin de ministru aprobat de Sorina Pintea, pentru copiii cu varste 0 -1 an, dosarul necesar pentru accesul la tratament in strainatate se poate intocmi imediat dupa diagnosticarea afectiunii intr-o unitate sanitara din cadrul unui centru universitar, fara a mai fi necesara parcurgerea tuturor etapelor prevazute pentru pacientii din alte categorii de varsta.

De asemenea, Comisia Ministerului Sanatatii poate aproba efectuarea tratamentului in strainatate in baza unei singure oferte de tratament a unei clinici din strainatate, aleasa de comisia teritoriala. Astfel, timpul de intocmire si aprobare a dosarelor pentru accesul la tratament in strainatate va fi mai scurt”, scrie in comunicatul mentionat.

In cazuri exceptionale, impuse de natura si gravitatea bolii, precum si pentru bolnavii minori, comisiile de specialitate teritoriale pot recomanda ca pacientii cu varsta cuprinsp intre 0 si 18 ani sa se deplaseze in strainatate cu insotitor, iar costurile de deplasare si cazare vor fi decontate de catre directia de sanatate publica.

„A fost necesara simplificarea procedurilor de acces la tratamente in strainatate si adaptarea lor la cerintele de azi. Sunt adepta regulilor clare in sistem, dar formalitatile erau extrem de greoaie si intarziau mult obtinerea aprobarii pentru pacientii care au nevoie urgenta de servicii medicale si pentru care afectiunile nu stau pe loc in asteptarea unor aprobari”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sanatatii, conform sursei mentionate.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.