Noiembrie – luna de lupta impotriva cancerului pulmonar / In Romania sunt depistate peste 11.000 de cazuri anual

In Romania sunt depistate anual 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, iar mortalitatea provocata de aceasta afectiune este de 10.277 de decese pe an, potrivit specialistilor.

„La nivel mondial, cancerul bronho – pulmonar ocupa primul loc ca si incidenta si rata de deces, dar si in Romania ocupa primul loc ca si incidenta si rata de deces. Din datele epidemiologice vedem ca avem 11.340 de cazuri noi pe an de cancer bronho – pulmonar cu mortalitate de 10.277 de decese pe an, iar rezultatele terapeutice sunt modeste – diagnosticul inadecvat sau incomplet, lipsa de abordari diferentiate, eficienta redusa a tratamentului, toxicitatile legate de terapie, de multe ori starea clinica a pacientilor la diagnostic nu este una corespunzatoare – pacientii vin cu o stare generala degradata sau acces limitat la terapiile inovatoare. Tot acest cerc vicios nu este valabil numai pentru Romania, el practic este un cerc vicios care se poate intalni in toate sistemele de sanatate”, a declarat conf. univ. dr. Laura Mazilu, medic primar Oncologie, potrivit Agerpres.

Medicul a explicat ca in ultimii ani s-au inregistrat progrese remarcabile in tratamentul cancerului bronho-pulmonar.

La randul sau, medicul oncolog Catalin Costovici a subliniat ca tratamentul prin chimioterapie si radioterapie ramane standard in ce priveste cancerul pulmonar.

„Chimio si radioterapia raman standard, sa nu ne amagim. Imunoterapia, terapia tinta nu are o indicatie foarte clara in acest moment, e vorba de cancerele metastatice (…). Imunoterapia si terapia tinta se adreseaza unui profil destul de limitat de pacienti. Poate ca intr-un viitor nu foarte indepartat imunoterapia va intra si sunt deja premise de a intra in stadiile local avansate”, a spus dr. Costovici conform sursei mentionate.

De asemenea, medicul Marius Geanta a venit cu o propunere de implementare a testarii obligatorii a biomarkerilor validati pentru cancerul pulmonar non-microcelular in sistemul de sanatate si includerea in programele nationale derulate de CNAS a testarii biomarkerilor validati pentru cancerul pulmonar non-microcelular.

Si prof. dr. Florin Mihaltan a mentionat ca in ce priveste zona de preventie autoritatile fac foarte putine lucruri.

„Preventia este un cuvant abuzat, daca nu as spune chiar violat, prin frecventa cu care se apeleaza la el, dar nu se intampla nimic in spate. Exemplele cele mai recente sunt din zona factori de risc – vorbim factori foarte mult in presa de noile oferte ale industriei tutunului, dar uitam ca vorbim tot de tutun si ca aceste oferte seamana cu ce s-a intamplat in urma cu 30 – 40 de ani, cand ni se spunea ca avem un tutun care nu dauneaza si dupa aceea am avut un val de cancere si cancerele acelea continua sa alimenteze din nefericire aceasta retea, fiind o povara pentru sistem”, a declarat medicul Florin Mihaltan citat de Agerpres.

El a mai punctat ca fumatul este principala cauza a cancerului pulmonar (80%), iar 20% poluarea. Daca boala este depistata in stadiul al III-lea sau mai tarziu, sansele de supravietuire ale unui pacient sunt de doar 11%. In schimb, un diagnostic timpuriu creste sansele de patru ori, pana la 55%.

Medicii afirma ca in Romania 75% dintre pacientii diagnosticati cu aceasta boala ajung la medic in stadiu inoperabil pentru ca ignora sau interpreteaza gresit simptomele acestuia.

Principalele simptome sunt: tusea (cronica sau, in stadiu avansat, cu sange), respiratia ingreunata, dureri in piept sau de oase (ce pot fi confundate cu simptomele unei raceli) si infectiile pulmonare sau bronsitele ce reapar frecvent. Pacientii mai pot acuza dureri toracice persistente, scadere in greutate, lipsa poftei de mancare, raguseala de aparitie recenta si care nu mai trece, lipsa de aer.

Noiembrie este luna de lupta impotriva cancerului pulmonar in intreaga lume, iar Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC) lanseaza campania ‘Inspira speranta’ pentru a atrage atentia asupra importantei diagnosticarii precoce a cancerului pulmonar.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.