Noi servicii acordate persoanelor cu tulburari din spectrul autist

Potrivit unei hotarari adopate inainte de finalul anului trecut, Guvernul introduce un nou Subprogram national de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburari din spectrul autist.

Documentul prevede introducerea noului subprogram in cadrul Programului national de sanatate mintala, pentru asigurarea accesului persoanelor diagnosticate cu tulburari din spectrul autist la servicii conexe actului medical.

“Subprogramul national de servicii conexe acordate persoanelor diagnosticate cu tulburari din spectrul autist vizeaza dezvoltarea de abilitati cognitive si competente emotionale, dezvoltarea limbajului si comunicarii sociale, gestionarea comportamentelor patologice si inlocuirea acestora cu comportamente adecvate varstei, cu scopul cresterii functionalitatii persoanei cu TSA. Dintre metodele de interventie specializata, eficacitatea cea mai mare o au programele de terapie comportamentala, terapia cognitiv-comportamentala si programele de psihopedagogie speciala (dintre interventiile psihopedagogice, logopedia s-a dovedit a fi cea direct implicata in ameliorarea dificultatilor de limbaj si comunicare)”, se precizeaza intr-un comunicat al Executivului.

Potrivit sursei citate, prin acest act normativ se reglementeaza relatia contractuala directa dintre unitatile de specialitate si casele de asigurari de sanatate pentru finantarea noului subprogram, prin stipularea obligatiilor, sanctiunilor, precum si conditiile de reziliere, incetare si suspendare a contractelor.

De asemenea, tot prin acest act normativ se aproba o noua metoda pentru tratamentul bolnavilor cu epilepsie rezistenta la tratament medicamentos, in cadrul Programului national de diagnostic si tratament cu ajutorul aparaturii de inalta performanta, prin proceduri microchirurgicale sau prin implantarea unui dispozitiv medical de stimulare cerebrala neinvaziva a nervului vag.

Etichete: tulburari din spectrul autist, servicii persoane diagnosticate cu autism

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.