Noi conditii pentru donarea de sange/plasma de la persoanele vindecate de Covid-19

Ministerul Sanatatii a stabilit noi conditii pentru donarea de sange total/plasma de la persoanele vindecate de COVID 19.

Nelu Tataru, ministrul Sanatatii a aprobat Ordinul privind modificarea Anexei la Ordinul nr. 654/2020 privind aprobarea Metodologiei pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea si distributia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 si utilizarea monitorizata pentru pacientii critici cu COVID-19 din sectiile ATI.

Documentul a fost elaborat in urma consultarii specialistilor din Comisia de anestezie si terapie intensiva, Comisia de transfuzii si Institutul National de Hematologie Transfuzionala ”Prof. Dr. C. T. Nicolau”.

Actul normativ contine modificari referitoare la selectia potentialilor donatori de sange total/plasma care vor putea fi alesi dintre persoanele ce pot dovedi istoricul de infectie cu SARS CoV-2 si disparitia riscului de transmitere a bolii, fara sa se mai aplice cerinta ca acestia sa fi fost internati in prealabil in spital.

De asemenea, au fost modificate cerintele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 precum si lista documentelor solicitate, avand in vedere necesitatea armonizarii legislatiei in vigoare. De exemplu, a fost eliminat criteriul de eligibilitate care solicita ca donatorul sa prezinte 2 teste RT-PCT negative.

Astfel, cerintele minime pentru admiterea ca donator vindecat de COVID-19 vor fi:

– semnarea consimtamantului informat pentru intrarea in procedura de selectie in vederea donarii de plasma prin plasmafereza si/sau sange total si pentru transmiterea codificata a datelor privind donarea in baza de date nationala si europeana;
-prezentarea documentelor care sa ateste istoricul de infectie cu SARS-CoV-2, respectiv incetarea riscului de transmitere a bolii.
-incadrarea in toate criteriile standard pentru donarea de sange total sau plasma, conform legislatiei nationale;
-intervalul intre 2 donari de plasma succesive este de cel putin 14 zile.

Modificarile urmaresc cresterea numarului persoanelor vindecate COVID-19 care pot sa doneze sange/plasma, precum si a numarului pacientilor critici din ATI care pot sa primeasca plasma.

Mai mult, Ministerul Sanatatii va contribui cu date in platfoma de raportare a datelor privind recoltarea de sange total/plasma de la donatori vindecati de COVID-19 pusa la dispozitia statelor membre de catre Comisia Europena- EU CCP Database.

Informatiile vor fi utilizate pentru consolidarea dovezilor la nivel UE privind siguranta si eficacitatea acestei terapii.
Ordinul MS stabileste responsabilitatile privind transmiterea informatiilor in baza de date a UE.

Recoltarea se va realiza cu respectarea standardelor actuale din legislatia nationala in domeniul transfuziei sanguine pentru colectarea, testarea, prelucrarea, stocarea si distribuirea sangelui si a componentelor sanguine, respectand totodata principiului donarii voluntare neremunerate si ghidul tehnic elaborat de Comisia Europeana cu privire la colectarea, testarea, procesarea, stocarea, distributia si utilizarea monitorizata a plasmei provenite de la persoane vindecate de COVID-19 pentru tratamentul COVID-19.

Plasma se va administra doar pacientilor critici infectati, cu varsta de cel putin 18 ani, care sunt de acord cu administrarea de plasma convalescenta COVID-19 prin semnarea consimtamantului informat si care indeplinesc o serie de criterii specifice.

Conform datelor INHT, pana in prezent au fost inregistrati peste 490 donatori, iar centrele de transfuzie sanguina au distribuit catre spitale un numar de 463 unitati de plasma de la donatori vindecati de Covid 19.

Etichete: donare sange, donare plasma, donare plasma covid, conditii donare sange

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.