Noi beneficii pentru persoanele cu autism

autismPersoanele cu autism din Romania, in special copiii, vor avea noi beneficii odata cu modificarile contractului cadru. Printre acestea se numara si serviciile de kinetoterapie.

La cea de-a patra editie a Conferintei Internationale ABA, un eveniment la care au participat peste 450 de psihologi, psihiatri, medici si parinti, s-a vorbit si despre noile beneficii pentru cei diagnosticati cu autism.
La evenimentul de deschidere al conferintei s-a pus accent pe schimbarile aduse de modificarea contractului cadru cu CNAS publicat in Monitorul Oficial pe 1 aprilie.

„Este adevarat ca in noul contract cadru apar elemente de noutate, cerute de asociatii. O data cu noul contract cadru, se vor acorda servicii de kinetoterapie de grup sau pe aparate si am crescut numarul de puncte acordate pentru servicii conexe” , a afirmat Ministrul Sanatatii.

De asemenea, in cadrul evenimentului, tot ministrul Sanatatii a solicitat in continuare sprijinul asociatiilor implicate si a medicilor de familie pentru a face primul pas spre diagnostic:

„Anul trecut, una din marile discutii era decontarea screening-ului, acum contractul cadru prevede decontarea screening-ul dar este adevarat ca trebuie urmarita aplicarea lui in cabinete. Totul trebuie inceput cu screening-ul precoce, acum exista cadrul formal si sper ca medicii de familie sa-l puna in aplicare”, a mai precizat Nicolae Banicioiu.

Vesti bune

Gabriela Podasca, un deputat prezent la deschiderea lucrarilor conferintei a precizat ca normele metodologice ale legii autismului au fost finalizate.

De asemenea, Mihaela Ungureanu, Secretar de Stat al Autoritatii Nationale pentru Persoanele cu Dizabilitati a prezentat noua strategie elaborata de institutia pe care o conduce.

„Strategia Societate fara Bariere 2015-2020 este construita cu sprijinul ONG-urilor si persoanelor cu dizabilitati, principiul fiind Nimic pentru noi, fara noi. Cu scopul cresterii calitatii vietii, unul dintre obiectivele cheie ale strategiei este asigurarea identificarii si interventiei timpurii.”

Directorul Centrului National de Sanatate Mintala si Lupta Antidrog Ileana Botezat – Antonescu a coordonat grupul interministerial de formulare a normelor pe legea autismul si a oferit participantilor informatii noi despre stadiul aprobarii.

„Proiectul se afla la Casa Nationala de Asigurari pentru ca este nevoie de o armonizare a acestor norme cu pachetele de servicii elaborate in noul contract cadru.”

Tot ea a mentionat ca „aceasta a fost una dintre primele experiente de lucru intre sectoare, ministere si ONG-urile care au adus aportul important in elaborarea acestor norme. As dori ca in continuare acest mod de a lucra sa se reflecte cu ministerele municii, educatiei intr-un concept care se numeste sanatatea mintala in toate politicile.” Impactul modificarii contractului alaturi de norme se va vedea in integrare.

Ramona Gheorghe, medic specialist a explicat traseul decontarii:

„Pentru ca un copil cu tulburare sa fie diagnosticat este nevoie ca cineva sa se ingrijoreze – acesta poate fi parintele, medicul de familie sau medicul pediatru. Sunt bucuroasa ca a fost eleborata testarea pe baza screening-ului, un instrument extrem de usor de aplicat in cabinet astfel incat parintele ingrijorat sa fie orientat catre medicul specialist. Elaborarea diagnosticul este o munca de echipa in care mediculul psihiatru de copii incheie cercul si pune diagnosticul, dar din aceasta echipa fac parte si psihologul clinician care face psihodiagnosticul si psihoterapeutii care fac recuperarea.”

Importanta cuvenita in formarea personalului ABA implicat in recuperare

Anca Dumitrescu, coordonatorul stiintific al conferintei si primul specialist roman acreditat BCBA a coordonat discutia despre formarea personalului implicat in recuperarea persoanelor cu autism si despre importanta conferintei ABA ca principala sursa de formare locala. „Un copil cu autism are nevoie de cel putin 4 ore de terapie pe zi, prin urmare este foarte importanta pregatirea psihologilor. Este important sa existe un master in ABA, singura metoda dovedita stiintific ca are impact in recuperare.”, a precizat Anca Dumitrescu.

Neil Martin, director al Departamentului Dezvoltare Internationala, BACB (Behavior Analyst Certification Board) a mentionat ca sunt 2000 de terapeuti ABA acreditati la nivel international, cei mai multi sunt in SUA.

„In Romania sunt 15 specialisti acreditati BACB, o garantie a profesionalismului in domeniu.”
Principalele modificari la pachetul de servicii medicale pentru autism

Prin hotararea de guvern 205/2015 de modificare a H.G. 400/2014 publicata pe 1 aprilie 2015 in MO, la serviciile de sanatate conexe actului medical dedicate copilului diagnosticat cu tulburari din spectrul autist (consiliere psihologica clinica si psihodiagnostic, psihoterapia copilului si familiei, consiliere/interventie de psihopedagogie speciala – logoped), se adauga serviciile de kinetoterapie individuala, de grup si pe aparate speciale la recomandarea medicului cu specialitatea psihiatrie pediatrica.

Conform Anexei 8, articolul 3, alin. (2) „punctajul aferent serviciilor de sanatate conexe actului medical care pot fi raportate, pentru unul sau mai multi asigurati indiferent de tipul serviciului conex, de medicul de specialitate care le-a solicitat nu poate depasi 90 de puncte in medie pe zi, cuvenite celui/celor care le presteaza, reprezentand servicii conexe, cu exceptia medicului de specialitate psihiatrie pediatrica pentru care punctajul nu poate depasi 150 de puncte in medie pe zi.”
 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.