Nasterea prin cezariana poate cauza modificari in ADN

siguranta-vaccinariiNumarul nasterilor prin cezariana a crescut simtitor in ultimii ani. Daca in urma cu multi ani, cezariana era considerata o masura de urgenta, in prezent multe femei aleg cezariana ca o metoda mai sigura, dar si de frica unei nasteri naturale. Organizatia Mondiala a Sanatatii a atras atentia asupra cresterii considerabile a nasterilor prin cezariana, in China spre exemplu, acestea atingand procentul de 50% din totalul nasterilor.

Nasterea prin cezariana poate produce modificari epigenetice

Un nou studiu publicat in revista de specialitate “American Journal of Obstetrics and Gynecology” analizeaza modificarile in ADN-ul copiilor pe care le poate cauza o nastere prin cezariana.

Autorii studiului considera ca modificarile epigenetice observate la copiii nascuti prin cezariana pot fi temporare sau definitive si ca sunt necesare studii mai avansate in aceasta privinta.

Modificarile epigenetice pot sta la baza unor afectiuni congenitale si a unor tipuri de cancer.

Stresul la care este expus copilul in nasterea naturala este benefic

Specialistii atrag atentia asupra beneficiilor pe care le are o nastere vaginala. Astfel, desi se considera ca un copil este expus stresului in nasterea vaginala, acest stres este benefic deoarece il pregateste pentru viata din afara uterului.

Pe de alta parte, se trage un semnal de alarma asupra riscurilor pe care le are mama si copilul nascut prin cezariana.

Se considera ca mama care naste prin cezariana este mai expusa riscului unei depresii dupa nastere, durerilor persistente si chiar hemoragiilor.

Copilul nascut prin cezariana are un risc mai mare de obezitate si de boli respiratorii.

Cu toate acestea, specialistii atrag atentia ca medicii recomanda cezariana chiar si atunci cand nasterea vaginala ar fi cea mai buna optiune.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.