Nasterea prematura, cauze si semne

Sarcina la adolescente-o problema la nivel globalPrematuritatea reprezinta nasterea unui copil cand sarcina mamei este mai mica de 37 de saptamani (mai mica de 8 luni.)

Se manifesta prin greutate scazuta scazuta la nastere (500-4900 de grame), semne de imaturitate si mai multe boli ale organelor (multisistemice).

Copii care au greutate scazuta la nastere, dar imaturi fizic (de exemplu copii cu greutate mica la nastere) si copii care sunt mari pentru varsta sarcinii (de exemplu copii mamelor care au diabet zaharat, mai ales insulino-dependente, care totodata reprezinta si un factor de risc pentru o sarcina), nu sunt considerati prematuri.

Este bine sa cunoasteti factorii de risc pentru nasterea prematura inainte de a va gandi sa faceti un copil.

Acestia sunt:

1. Nivel socio-economic scazut, incluzand venitul mic,nivelul scazut al educatiei
si nutritia saraca.

2.Varsta mamei– Gravidele care sunt mai tinere de 16 ani sau gravidele in varsta de peste 30 de ani au risc de nastere prematura.

3.Istoric de nastere premature– O nastere prematura creste riscul de patru ori de si doua nasteri premature cresc riscul de sase ori.

4.Activitatea profesionala ce implica efort fizic sau este generatoare de stres psihic sau anxietate,creste riscul nasterii premature.

Munca cu risc crescut, ca de exemplu vanzatoarele,asistentele,medicii,femeile efectueaza munca manuala.

Munca cu risc profesional individual,in termen de stres,include femeile ce lucreaza in sectoare tehnice.

Munca cu risc scazut,in termeni de stres,include munca in casa,munca in sectoare agricole. Aceste munci pot genera si ele un stres dar fizic.

5.Fumatul a mai mult de 10 tigari pe zi (eu as recomanda  cel mult 5 tigari/zi) creste riscul unei femei de a da nastere unui prematur.

6.Cocaina, la fel creste riscul de nastere prematura.

Semne nastere prematura

Trebuie sa cunoasteti niste semne pentru travatiul prematur. Acestea sunt:
-crampe musculare celor din timpul menstruatiei.
-dureri de spate joase
-presiunea in zona pevisului
-secretie vaginala
-urinat des
-sangerare vaginala

Daca aveti oricare din aceste simptome trebuie sa mergeti la medicul ginecolog pentru investigatii si tratament.

Simptome nastere prematura: apar unele probleme digestive, presiune la nivelul muschilor abdominali, dureri de spate, cervixul trebuie sa dilatat la 10 centimetrii. Gravida observa ca apar contractii care nu trec, sunt puternice. Practic, acestea sunt la un interval de 10 minute. Pierderea dopului gelatinos este un al semn al nasterii.  Daca observi semnele nasterii trebuie sa ajungi de urgenta la spital. Ai doua variante, fie chemi salvarea, fie te duce sotul. Este important ca medicul care a urmarit sarcina sa fie anuntat si sa te consulte imediat ce ajungi la spital. 

 

Etichete: semne nastere prematura, simptome nastere prematura, semnele nasterii

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.