Nastere naturala dupa o cezariana, mit sau realitate?

cezariana-nastere-naturala-mitNu putine sunt femeile care cred ca a doua nastere, dupa ce prima a fost realizata prin cezariana, trebuie sa se faca la fel, tot prin operatie.

Nastere naturala

De fapt, pentru ca nasterea naturala in cazul unui uter cicatricial este una care necesita o supraveghere medicala mai riguroaza, multe doctori obstetricieni nici nu o recomanda.

„Exista foarte multe paciente care la a doua nastere, dupa prima realizata prin operatie de cezariana, incearca sa se informeze despre posibiltatea de a naste natural. In Bucuresti, cel putin, nu cred ca suntem mai mult de 5 sau 6 medici care acceptam nasterea in uter cicatricial sau care incercam, cel putin. Bineinteles, cu sanse de reusita mai modeste decat intr-o prima instanta, dar cu sanse reale de reusita de cel putin 50 %”, a declarat pentru edumedical.ro, dr. Iosif Niculescu, medic la Maternitatea Medicover Bucuresti.

Medicii invoca riscuri mai mari in cazul unei nasteri naturale dupa o cezariana si de aceea nu vor sa riste. Cel mai mare risc il presupune ruptura uterina, dar care in realitate este un mit. Este posibil ca a doua cezariana sa fie mai riscanta, chiar spun unii medici. 

„Riscul de ruptura uterina in utern cicatricial este, intradevar, dublu fata de ruptura uterina fara uter cicatricial, dar cifrele reale sunt de genul 0, 3 – 0, 6 %. Cu o supraveghere serioasa, constiincioasa a travaliului, pana si aceasta complicatie o poti surprinde. Desigur, este vorba de o intreaga logistica in locurile unde se poate organiza o nastere din uter cicatricial. Trebuie sa fie prevazute cu toate facilitatile de interventie, inclusiv cu posibilitatea de a face cezariana in cel mai scurt timp, daca e cazul”, a mai declarat dr. Iosif Niculescu pentru edumedical.ro.

Nastere naturala sau cezariana

Conform raportului “Health and care of pregnant women and babies in Europe”, Romania se situeaza pe locul trei in Europa la numarul de cezariene, dupa Italia cu o rata de 38% si dupa prima clasata, Cipru, cu 52,2%.

Etichete: nastere naturala, nastere naturala sau cezariana, a doua cezariana

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.