Munca peste program creste riscul de accident vascular cerebral (AVC)

pozitia-la-birouMunca peste program poate este asociata cu un risc crescut de accident vascular cerebral (AVC).

Asta concluzioneaza un studiu amplu publicat recent in revista britanica The Lancet si preluat de AFP.

Oamenii de stiinta au descoperit, analizand datele existente in studii efectuate pe 600.000 de persoane din Europa, Statele Unite si Australia, ca peste 55 de ore lucrate pe saptamana sporesc cu 33% riscul de AVC si cu 13% pe cel al unei boli coronariene fata de o saptamana de lucru de 35-40 de ore.

Cercetatorii au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au monitorizat  timp de aproape 8 ani atat barbati, cat si femei care nu aveau nicio boala cardiovasculara la inceputul studiului.

Pe parcursul cercetarii, evaluarea s-a facut tinandu-se cont de alti factori de risc cardiovascular, cum ar fi fumat, consum de alcool sau sedentarism.

„Profesionistii din sanatate ar trebui sa fie constienti de faptul ca programul de lucru prelungit se asociaza cu o crestere semnificativa a riscului de AVC si s-ar putea si de boala coronariana”, a afirmat  Mika Kivimoki, coordonator al studiului, conform The Lancet si AFP.

Se stia deja ce rol are stresul in cresterea riscului de boli cardiovasculare, dar pana la acest studiu nu s-a analizat exact cum influenteaza munca peste program si riscul de AVC .

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.