Munca in schimburi, mai ales pe timp de noapte, are multiple efecte negative asupra sanatatii

Un studiu franco-britanic  arata ca munca in schimburi, mai ales in cel de noapte, grabeste imbatranirea si aparitia unor probleme de sanatate.

Cercetatori au tot emis teorii pana acum vizavi de munca in schimburi decalate, mai ales pe timpul noptii, care ar contribui la aparitia mai multor probleme de sanatate precum ulcerul, maladiile cardiovasculare si anumite tipuri de cancer.

Acum, AFP relateaza despre un studiu al oamenilor de stiinta franco-britanici care au studiat impactul muncii in schimburi si asupra psihicului.

Rezultatul cercetarilor arata ca munca mai ales in schimbul de noapte efectuata pe o perioada indelungata, de ani de zile, accelereaza procesul de imbatranire cognitiva.

Vreme de 10 ani, autorii studiului au monitorizat 3.000 de angajati din sudul Frantei cu varste cuprinse intre 32 si 62 de ani si care lucrau in diverse sectoare de activitate.

Jumatate din esantion a lucrat in schimburi decalate pentru cel putin 50 de zile pe parcursul unui an.

In cadrul mai multor teste neuropsihologice, capacitatile cognitive precum memoria, atentia sau viteza de reactie au fost masurate in trei etape, respectiv in anii 1996, 2001 si 2006.

Concluzia studiului publicat si in revista Occupational and Environmental Medicine a aratat faptul ca acele persoane care au lucrat in schimburi timp de cel putin 10 ani, prezinta un declin cognitiv, proces natural ce apare la toti oamenii care imbatranesc, insa mult mai rapid in comparatie cu ceilalti participanti la studiu.

Jean-Claude Marquié, cercetator la CNRS din Toulouse, coordonatorul studiului, considera ca acea scadere a scorurilor obtinute echivaleaza cu „o imbatranire cognitiva in medie de  6,5 ani”.

„Stiam deja ca munca in schimburi are efecte pe termen scurt, dar nu stiam daca acestea se mentin pe o perioada indelungata”, a adaugat profesorul francez, citat si de Mediafax.

Studiul mai arata ca impactul negativ asupra capacitatilor cognitive persista cel putin cinci ani dupa oprirea lucrului in schimburi .

Munca in schimbul de noapte cu alternante neregulate, a fost clasata in categoria „activitatilor probabil cancerigene” in 2007, de Centrul International de Cercetari asupra Cancerului (IARC), un organism specializat din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), din cauza efectului perturbator asupra ritmului biologic.

Si, un studiu publicat in anul 2011 de catre o echipa de cercetatori sudezi a aratat ca  munca in ture de noapte dubleaza riscul de scleroza in placi la tineri, iar o alta cercetare a oamenilor de stiinta francezi si facut public un an mai tarziu, a concluzionat un risc mai mare de cancer mamar pentru aproximativ 30% dintre femeile care lucreaza in ture de noapte.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.