„Multe citostatice lipsesc din cauza politicii proaste a pretului din Romania”

Cazuri cand spitalul te imbolnavesteCezar Irimia, presedintele Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), afirma ca de pe piata romaneasca lipsesc 4-5 citostatice esentiale in oncopediatrie si 14 citostatice necesare pentru tratamentul adultilor.
„Din ce in ce mai multe citostatice lipsesc din cauza politicii proaste a pretului din Romania. In oncopediatrie lipsesc vreo 4 sau 5 citostatice esentiale si nu scumpe. Ce sa mai vorbim despre adulti, unde situatia este mult mai critica. Vreo 14 citostatice lipsesc, lipsesc medicamente de intretinere hormonala pentru doamnele cu mastectomie. Politica noua a pretului nu face decat sa dispara foarte multe medicamente de pe piata romaneasca”, a explicat presedintele FABC intr-o conferinta de presa, potrivit Agerpres.

Vizavi de radioterapie, el a spus ca nu se asigura decat 22-24% din necesarul de tratament si ca  pacientii asteapta si 3-4 luni pentru a le veni randul sa faca sedinte de radioterapie.

„In radioterapie, situatia este trista pentru ca in mediul privat plus cel de stat nu se asigura decat 22-24% din necesar. Pacientii asteapta 2-3-4 luni. Doua luni este un vis, dar 3-4 luni cu siguranta pentru a le veni randul sa faca acest tratament vital pentru ei. Multi dintre ei nu mai apuca sa faca acest tratament. In radioterapie nu s-a intamplat nimic”, a mai spus reprezentantul FABC, potrivit sursei mentionate.

In cadrul conferintei de presa, el a mai precizat ca FABC va continua actiunile judecatoresti in ceea ce priveste moleculele aprobate prin Hotarare de Guvern in luna iulie, care insa nu au ajuns in tratamentul pacientilor nici pana in prezent.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.