MS: Precizari privind calitatea de asigurat a unui procent din pensionarii romani

ministerul sanatatiiAvand in vedere unele informatii aparute in mass-media privind calitatea de asigurati a unui procent din pensionarii romani, Ministerul Sanatatii face urmatoarele precizari:

In prezent, toate categoriile de pensionari din Romania se afla asigurati in sistemul de asigurari sociale de sanatate.

Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate coreleaza in aceasta perioada dispozitiile Codului Fiscal si cele ale Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii printr-un proiect de act normativ care in prezent se afla in dezbatere publica pe pagina de web a Ministerului Sanatatii, rubrica Transparenta Decizionala.

Mai exact, proiectul de act normativ stabileste concordanta intre dispozitiile Codului Fiscal si cele ale Legii nr. 95/2006 referitoare la categoriile de asigurati cu plata contributiei din alte surse, respectiv pensionarii care realizeaza venituri din pensii intre 740 lei si 872 lei si reglementeaza modalitatea de acordare a serviciilor medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate de catre furnizorii de astfel de servicii autorizati si evaluati, pentru a se asigura continuitatea accesului asiguratilor la servicii medicale.

De asemenea, prin acelasi proiect se stabileste cadrul potrivit caruia un asigurat isi poate schimba medicul de familie, inainte de termenul de 6 luni, care e stabilit in prezent si se prelungeste termenul de valabilitate al cardului european de asigurari sociale de sanatate, de la 6 luni la un an, pentru asiguratii aflati pe teritoriul unor state membre ale UE.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca, pana noul actul normativ va fi aprobat si publicat in Monitorul Oficial producand efecte, prevederile deja existente in prezent in Codul Fiscal si Legea 95/2006 sunt in vigoare, iar toate persoanele care beneficiaza de pensie care au avut calitatea de asigurat sunt in continuare asigurate, beneficiind de servicii medicale, medicamente, retete, interventii medicale, etc.  conform pachetului de baza de servicii medicale.

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.