MS: Cazurile de meningite cu virus West Nile inregistrate in Romania nu comporta riscul unei epidemii


Cazurile de meningite/meningo encefalite cu virus West Nile depistate si inregistrate in Romania sunt sporadice si in prezent nu comporta riscul unei epidemii, a anuntat Ministerul Sanatatii.

„Conform datelor furnizate Ministerului Sanatatii de catre Centrul National de Supraveghere si Control a Bolilor Transmisibile, de la inceputul supravegherii, in data de 2 mai 2018 si pana in prezent, au fost inregistrate 5 cazuri de meningite/meningo-encefalite cu virus West Nile (2 in Dolj si cate un caz in Iasi, Braila si Olt) si niciun deces. Ministerul Sanatatii recomanda autoritatilor locale sa ia masuri de dezinsectie in localitati, cat mai curand posibil, pentru a preveni raspandirea”, scrie in comunicatul MS.

Potrivit sursei citate, 80% dintre persoanele infectate nu prezinta simptome. Specialistii in sanatate publica ai MS le recomanda cetatenilor sa se prezente de urgenta la cel mai apropiat cabinet medical daca au simptome precum febra ridicata, durere de cap intensa. In cazurile severe, apar si simptome neurologice: rigiditate a gatului, varsaturi, eruptii cutanate pe piept, sensibilitate crescuta la lumina, convulsii, frisoane, oboseala cronica, slabiciune musculara.

De asemenea, Ministerul Sanatatii recomanda mai multe masuri de protectie: evitarea expunerii la tantari, imbracaminte cu maneci lungi si pantaloni lungi; evitarea zonelor cu multa vegetatie si umiditate ridicata (parcuri, paduri, ape statatoare etc.); utilizarea substantelor chimice repelente de tantari; asigurarea masurilor de desecare a baltirilor de apa din jurul gospodariilor; indepartarea recipientelor de apa statuta si a gunoiului menajer.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.