Moduri de transmitere a virusului SARS-CoV-2 | Cum ne protejam

Picaturile respiratorii, contactul cu mainile si aerosoli din spatii inchise, slab ventilate, raman cele mai probabile modalitati de transmitere a noului coronavirus, care poate supravietui chiar si noua ore pe piele si pana la 28 de zile pe ecranul telefonului, relateaza AFP.

Picaturi de saliva

Primul mod de transmitere a coronavirusului identificat este cel al picaturilor de saliva expulzate de o persoana infectata in timp ce tuseste sau stranuta, dar si atunci cand canta sau vorbeste, scrie si Agerpres.

Oamenii de stiinta cred ca pentru aceasta este nevoie de o apropiere, de la un metru la un metru si jumatate, estimare care se regaseste in recomandarile sanitare oficiale privind distantarea fizica.

Contacte si suprafete

Virusul poate exista si pe suprafete contaminate cu picaturi, precum maini, servetele, ochelari, robinete, clante, butoane de lift, balustrade si altele. Riscul de contaminare apare daca dupa intrarea in contact cu acestea este atinsa fata.

Potrivit unui studiu japonez, virusul SARS-CoV-2 supravietuieste noua ore pe piele, comparativ cu aproximativ 1,8 ore in cazul gripei. Vestea buna este ca utilizarea dezinfectantelor pentru maini pe baza de alcool neutralizeaza aceste doua virusuri.

De asemenea, un alt studiu a aratat ca intr-un mediu racoros si intunecat, coronavirusul poate supravietui pana la 28 de zile pe ecranul telefonului, pe sticla, otel si bancnote din plastic.

De aici si recomandarile de a evita atingerile, de a spala frecvent mainile cu sapun sau de a dezinfecta in mod regulat suprafetele atinse, in special la locul de munca si in spatiile publice.

Aerosoli

In spatiile inchise, slab ventilate, aerosolii, nori de picaturi microscopice de particule virale care sunt eliberate doar prin respiratie, pot parcurge distante mai mari si pot ateriza direct pe fata altor persoane intr-un perimetru de aproximativ doi metri. Se estimeaza ca acesti nori invizibili raman suspendati in aer minute sau chiar ore, in functie de ventilatie.

Nu se cunoaste doza de particule virale necesare pentru a provoca infectia, insa cu cat aceasta este mai mare ”cu atat creste probabilitatea de infectare”, a declarat recent Steve Nigelle, genetician specializat in virusului de la Harvard, citat de AFP si Agerpres.

Preventia

Purtarea unei masti, acoperirea nasului, in special in spatii publice inchise (transport public, birouri, fabrici, magazine si altele) – fara a fi omis acest lucru la prepararea alimentelor comercializate – si spalarea frecventa a mainilor cu sapun sau gel hidroalcoolic se numara printre masurile de barare a transmiterii, alaturi de distantarea fizica, alaturi de spalarea mainilor si dezinfectarea suprafetelor.

Etichete: cum se transmite coronavirusul, transmitere virus sars-cov-2, cum se ia covid-19, preventie coronavirus

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.