Modificari privind durata concediilor medicale

Un act normativ adoptat de curand si anuntat de CNAS, cuprinde noi reglementari referitoare la modul de acordare a certificatelor de concediu medical.
Astfel, persoanele asigurate intr-un stat membru care devin asigurate pe teritoriul Romaniei, au dreptul si vor beneficia, la nevoie, de concediu medical din primele zile de asigurare, in conditiile indeplinirii stagiului minim de cotizare, respectandu-se astfel regulamentele europene in domeniu.

In vederea debirocratizarii si imbunatatirii accesului persoanelor asigurate la concedii medicale si indemnizatii de asigurari sociale de sanatate, actul normativ aprobat, marti, 25 august, elimina obligatia prezentarii lunare la medicul expert, in cazul bolnavilor diagnosticati cu SIDA si neoplazii, pentru prelungirea pana la un an si 6 luni a certificatului de concediu medical. Aceste categorii de pacienti au beneficiat de aceasta reglementare pana la data de 9 iulie 2020, in baza OUG nr.25/2020.

Persoanele diagnosticate cu tuberculoza au dreptul la concediu si indemnizatie pentru incapacitate temporara de munca, fara conditii de stagiu de cotizare, pe toata perioada de tratament, pana la vindecare, in concordanta cu dispozitiile Legii nr.302/2018.

De asemenea, pentru personalul militar in activitate, politistii si politistii de penitenciare, se majoreaza durata maxima a concediilor medicale, pentru a evita majorarea deficitului de personal in ministerele si institutiile din sectorul de aparare, ordine publica si securitate nationala.

Astfel, in situatii temeinic motivate de posibilitatea recuperarii medicale, concediul medical se poate prelungi de catre medicul specialist pana la 183 de zile, iar comisiile de expertiza medico-militara pot propune acordarea unor concedii medicale de pana la 550 de zile.

Etichete: concedii medicale, durata concediu medical

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2023 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.