Ministrul Sanatatii: Este nevoie in fiecare judet de un centru de radioterapie


Ministrul Sanatatii, Sorina Pintea, spune ca numarul aparatelor de radioterapie din tara este insuficient si, avand in vedere ca incidenta bolilor oncologice a crescut foarte mult, ar fi nevoie de un astfel de centru in fiecare judet.

„In ce priveste radioterapia, anul trecut in noiembrie s-au semnat cinci contracte pentru cinci aparate noi, acceleratoare, unul la Baia Mare. Conditia a fost sa existe acel buncar, constructia. Baia Mare a facut-o din fondurile proprii, celelalte patru nu sunt finalizate, dar eu va spun ca se poate, probabil ca n-au vrut. Am mai semnat o extindere de finantare pentru inca 10 unitati. O comisie formata din experti austrieci a venit si a stabilit siturile unde vor fi instalate aceste aparate. Din pacate, nu sunt suficiente pentru Romania. Incidenta cancerului a crescut foarte mult in ultima perioada. Este nevoie, cred, in fiecare judet de un centru de radioterapie. Eu sper ca si zona privata va investi aici, in acest domeniu, astfel incat sa putem acoperi aceasta patologie care in acest moment este deficitara”, a declarat ministrul conform Agerpres.

Sorina Pintea a explicat ca la infiintarea unor noi sectii propunerea trebuie sa fie a spitalelor, urmand ca ministerul sa aprobe noile structuri si, dupa caz, sa asigure finantarea.

„Ministerul Sanatatii aproba infiintarea unor sectii sau unor structuri noi la propunerea spitalului, cu aprobarea Consiliului Judetean si a Directiei de Sanatate Publica. Spitalul propune, ministerul aproba noua structura, iar dotarea se face din fondurile proprii ale spitalului, din finantarea sau cofinantarea spitalului judetean, daca Ministerul Sanatatii accepta sa finanteze o parte din investitii”, a mai spus ministrul Sanatatii potrivit sursei mentionate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.