Ministerul Sanatatii va demara primul program de screening pentru cancerul de san

Pentru prima oara, la inceputul anului 2018, in Romania va fi demarat Programul pilot de depistare precoce a cancerului de san, care beneficiaza de finantare europeana nerambursabila in valoare de 21 milioane euro.

Cu sprijinul Ministerului Dezvoltarii Regionale, Administratiei Publice si Fondurilor Europene – Autoritatea de Management pentru Programul Operational Capital Uman, Ministerul Sanatatii beneficiaza de fonduri europene de peste 191 de milioane euro pentru derularea a cinci programe nationale de screening al: cancerului de col uterin, cancerului de san, tuberculozei, hepatitelor B, C si D, precum si pentru screening prenatal. O parte din fonduri vor fi utilizate si pentru formarea  personalului medical din domeniile vizate de aceste proiecte, transmite Ministerul Sanatatii intr-un comunicat de presa.

Programul de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului de san se va derula pe o perioada de 5 ani si presupune testarea a peste 30.000 de femei, dintre care jumatate apartinand categoriilor vulnerabile din punct de vedere socio-economic: zone defavorizate, mediu rural, somere, grupuri etnice vulnerabile.
Proiectul va acoperi patru regiuni de dezvoltare, Nord Vest si Vest, respectiv Nord Est si Sud Est.

Din aceste fonduri, se vor asigura gratuit servicii de screening prin testare mamografica, evaluari ecografice ale leziunilor mamare incipiente depistate, biopsierea si confirmarea anatomopatologica a leziunilor suspecte si preluarea in tratament a pacientelor confirmate cu leziuni mamare incipiente.

De asemenea, programul prevede si actiuni de educare si informare a femeilor  si de sprijinire si consiliere a celor diagnosticate.

Programul se va derula conform ghidurilor europene de asigurare a calitatii programelor de screening pentru cancer.

„Acest program pilot va furniza ghiduri si protocoale de testare, diagnostic si tratament ale cancerului de san, va pregati personal medical si va dezvolta infrastructura, astfel incat sa putem extinde testarea la nivel national.  Vom putea, astfel, sa furnizam un program national consolidat care sa asigure accesul egal si echitabil tuturor femeilor la servicii de depistare si diagnostic de calitate.Dezvoltarea si consolidarea serviciilor si interventiilor preventive reprezinta o prioritate a Ministerului Sanatatii inclusa in Programul de guvernare, in scopul imbunatatirii starii de sanatate a populatiei si a calitatii vietii”, a declarat prof.dr. Florian Bodog, ministrul Sanatatii.

Potrivit comunicatului mentionat, pana la sfarsitul anului 2017, Ministerul Sanatatii intentioneaza finalizarea de noi apeluri in domeniul derularii programelor de preventie, depistare precoce, diagnostic si tratament precoce al cancerului colorectal si pentru programul de screening pentru identificarea pacientilor cu factori de risc cardiovascular are ca scop reducerea morbiditatii si mortalitatii prin boli cardiovasculare.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.