Ministerul Sanatatii: Nu vom accepta ca dreptul pacientilor la medicamente ieftine sa fie pus sub semnul intrebarii

Dreptul pacientilor la medicamente ieftine nu va fi afectat, au dat asigurari reprezentantii Ministerului Sanatatii, care au anunta, totodata, ca se lucreaza la strategia privind piata medicamentelor si importatorilor.

Precizarile de la minister vin dupa ce reprezentantii Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice din Romania (APMGR) au sustinut ca peste 2.000 de medicamente risca sa dispara de pe piata din cauza taxei clawback, care tinde sa creasca spre 30%.

„Ministerul Sanatatii este primul si cel mai important avocat al drepturilor pacientilor romani. Sub nicio forma si in niciun fel de circumstante, nu vom accepta ca dreptul pacientilor la medicamente ieftine si de calitate sa fie pus sub semnul intrebarii. In aceeasi masura, sub absolut nicio conditie, nu vom permite ca medicamentele de pe piata romaneasca sa fie afectate in raport cu numarul, cantitatea sau pretul acestora. Ministerul Sanatatii si Guvernul Romaniei au la dispozitie instrumente si mijloace legale, pe care le vor folosi, pentru a se asigura ca accesul cetatenilor la medicamente ieftine si de calitate nu este periclitat”, se arata intr-un comunicat emis de Ministerul Sanatatii.

De asemenea, Ministerul Sanatatii mai precizeaza ca, in parteneriat cu specialistii din Ministerul de Finante, de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, sub coordonarea premierului, lucreaza la strategia privind piata medicamentelor si importatorilor.

„In acest sens, au avut loc mai multe runde de intalniri si consultari cu reprezentantii producatorilor de medicamente din Romania, iar vocea lor a fost auzita. Suntem siguri ca impreuna vom gasi cele mai bune solutii care sa avantajeze pacientii romani, fara sa afecteze insa activitatea companiilor. Ne dorim un parteneriat onest, corect si transparent cu fiecare companie de medicamente care isi desfasoara activitatea in tara noastra”, mai informeaza ministerul in comunicatul.

Presedintele APMGR, Adrian Grecu, a precizat ca situatia actuala va determina retragerea si mai multor medicamente ieftine generice de pe piata.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.