Ministerul Sanatatii a pus in dezbatere un plan privind controlul hepatitelor virale

Un proiect de ordin pentru aprobarea Planului-cadru national privind controlul hepatitelor virale B, C si D pentru perioada 2018 – 2030 a fost pus in dezbatere publica de Ministerul Sanatatii.

Planul are scopul de a minimiza amploarea hepatitelor virale prin reducerea transmiterii virusurilor hepatitice, reducerea morbiditatii si mortalitatii prin hepatite virale si complicatii ale acestora si prin asigurarea accesului la servicii de prevenire, testare, ingrijire si tratament.

In proiect scrie ca pentru anul 2020, tintele asumate de Romania prin Planul-cadru national sunt corelate cu cele propuse de OMS Europa, prin ‘Planul de actiune pentru raspunsul sectorului de sanatate la hepatitele virale in Regiunea Europeana a OMS’.

Concret, acestea vizeaza urmatoarele aspecte: o acoperire de 95% la vaccinarea hepatitica B cu cele 4 doze prevazute in Calendarul national de vaccinare (la nastere, la 2, 4 si 11 luni); o acoperire de 95% la prima doza de vaccin hepatitic B administrata nou-nascutilor in primele 24 de ore de la nastere; 75% acoperire pentru testarea la gravide pentru hepatita B si C si 95% acoperire cu profilaxie post-expunere la copiii nascuti din mame infectate, prin administrarea HIBG (imunoglobulina specifica anti-VHB) noului-nascut, in primele 12 ore dupa nastere, in asociere cu prima doza de vaccin hepatitic B; toate donarile de sange sa fie testate prin PCR pentru infectia cu VHB si VHC.

De asemenea, planul-cadru mai prevede diagnosticarea a cel putin 75% din pacientii aflati in stadii avansate ale bolilor hepatice provocate de infectiile cu VHB si VHC (ciroza sau carcinom hepatocelular); vindecarea a cel putin 95% dintre pacientii cu VHC cronica inrolati in tratament.

Acum, toate raspunsurile privind hepatita, ciroza si afectiunile ficatului se afla la un click distanta. Intreaba medicul online si acesta iti va raspunde, AICI.

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.