Metodolgii de lucru pentru testarea HIV in comunitatile cu risc de infectie

Ministerul Sanatatii ar trebui sa implementeze metodologii de lucru pentru testarea sau auto-testarea HIV in comunitatile cu risc de infectie, spun reprezentantii Asociatiei Romane Anti-SIDA.

„Ar fi necesara, in conformitate cu recomandarile OMS, sa incercam sa crestem capacitatea sistemului de sanatate prin abordarea problematicii persoanelor cu comportament de risc fata de infectie cu HIV. In Romania este recunoscut in statistici ca avem o epidemie concentrata in grupul cu risc la consumatorii de droguri si la barbatii care fac sex cu barbati. Motiv pentru care ar trebui sa spunem ca Ministerul Sanatatii sa creasca capacitatea de a raspunde problematicii acestor persoane prin adoptarea de metodologii de lucru pentru testarea HIV in comunitate, pentru auto-testarea HIV si pentru testarea HIV prin furnizorii din randul comunitatii. (…) OMS recomanda ca testul sa se duca in comunitatile unde acesti oameni traiesc”, a declarat Liana Velicu, coordonatorul de proiecte al Asociatiei Romane Anti-SIDA, conform Agerpres.

Potrivit acesteia, pe langa reducerea raspandirii infectiei cu HIV prin depistare precoce ar trebui sa existe si profilaxie pre-expunere.

„Profilaxia pre-expunere este disponibila in foarte multe tari din Europa si ar fi important sa fie disponibila si Romania. Am dori de asemenea sa adaugam un obiectiv. De ce? Pentru ca OMS recomanda de ani de zile testarea HIV ca metoda de cresterea a accesibilitatii”, a mai afirmat reprezentantul Liana Velicu conform sursei citate.

Reprezentantii Ministerului Sanatatii spun ca, daca aceasta profilaxie pre-expunere este inclusa in ghidurile aplicabile la nivelul OMS, se va lua in calcul si aceasta masura de prevenire.

Etichete: testarea HIV, auto-testarea HIV, preventie HIV

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.