Medicii curanti vor decide cazurile pentru care se continua tratamentele si investigatiile medicale

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS) transmite ca medicii curanti vor fi cei care vor decide cazurile pentru care se continua tratamentele si investigatiile.

“Avand in vedere Ordinul Comandantului Actiunii Secretar de stat, sef al Departamentului pentru Situatii de Urgenta nr. 74527/23.03.2020 privind instituirea unor masuri necesare pentru limitarea raspandirii infectiei cu virusul SARS-COV-2 la nivelul unitatilor sanitare publice si private, precizam urmatoarele: in cadrul programelor nationale de sanatate curative exista afectiuni care nu reprezinta urgente, dar care necesita continuarea tratamentelor/investigatiilor. Acestea sunt: chimioterapia si radioterapia pacientilor cu afectiuni oncologice, investigatia PET-CT – necesara stabilirii conduitei terapeutice a bolnavilor cu afectiuni oncologice, tratamentul de supleere a functiei renale la bolnavii cu insuficienta renala cronica, tratamentul diabetului zaharat, tratamentul sclerozei multiple, tratamentul hemofiliei si talasemiei, tratamentul unor boli rare, tratamentul unor boli endocrine, tratamentul substitutiv cu metadona, tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacientii cu transplant hepatic”, precizeaza CNAS intr-un comunicat de presa.

Conform sursei, in cazul acestor afectiuni, medicii curanti decid care sunt situatiile in care se poate amana cu 14 zile efectuarea tratamentelor sau a investigatiilor care fac obiectul programelor nationale de sanatate curative si sunt furnizate in regim ambulatoriu sau spitalicesc de catre unitatile sanitare publice si private.

Potrivit CNAS, decizia de intrerupere a curelor de chimioterapie si radioterapie aflate in curs ramane la latitudinea medicilor curanti, care vor lua decizia in functie riscul de infectie cu virusul SARS-COV-2 si beneficiile aduse bolnavului de continuarea administrarii terapiei oncologice.

De asemenea, pentru tratamentul intratecal cu Nusinersenum, Comisia de experti de la nivelul Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru Programul National de Diagnostic si Tratament pentru boli rare – Atrofia Musculara Spinala (copii si adulti) CNAS a comunicat faptul ca recomanda continuarea tratamentului conform schemei din protocol ‘cu o intarziere de maximum 7 zile pentru dozele de initiere si 14 zile pentru cele de continuare daca aceste situatii au o justificare (medicala sau de alta natura)’, intreruperea tratamentului atragand dupa sine reaparitia complicatiilor bolii si evolutia ‘inexorabila spre deces’.

CNAS mai precizeaza ca se continua acordarea medicamentelor specifice, prin intermediul structurilor ambulatorii ale spitalelor, pentru tratamentul in ambulatoriu al bolnavilor cu scleroza multipla, hemofilie, talasemie, unele boli rare, boli endocrine, pentru tratamentul substitutiv cu metadona si pentru tratamentul recidivei hepatitei cronice la pacientii cu transplant hepatic cuprinsi in programele nationale de sanatate curative care se elibereaza prin farmaciile cu circuit inchis apartinand unitatilor sanitare prin care se deruleaza aceste programe, pe baza de prescriptie medicala electronica on-line sau off-line sau prescriptie medicala cu regim special utilizata pentru preparate stupefiante si psihotrope, dupa caz.

“In situatia in care se suspenda complet activitatea structurilor ambulatorii, medicatia specifica poate fi acordata si pe o foaie de condica special intocmita in acest sens. Atunci cand medicul curant apreciaza ca este posibila administrarea medicamentelor specifice perfuzabile si la domiciliul pacientului (in functie de starea clinico-biologica a pacientului, de conditiile de viata si de nivelul de educatie a acestuia sau ale apartinatorilor sai, de datele de siguranta privind administrarea medicamentului precizate in RCP-ul produsului), cu sprijinul conducerii unitatii sanitare poate organiza administrarea la domiciliul bolnavului a tratamentului specific sub supravegherea personalului medical”, mai transmit reprezentantii CNAS in comunicatul mentionat.

Etichete: tratament boli cronice, chimioterapie, radioterapie, PET CT, operatii spital, medicamente boli cronice, stare de urgenta, cnas

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.