Medic psihiatru: Relatia copil-parinte modeleaza caracterul viitorului adult


Relatia copil-parinte modeleaza caracterul viitorului adult, spun medicii analizand mai multe date la nivel global.

„In ce masura parintii ne determina viata de adult? Experientele traite se intiparesc in faptura omului, dar pot oare sa schimbe firea acestuia? V-ati gandit vreodata de ce fratii crescuti in aceeasi casa, de aceiasi parinti, au comportamente total opuse? Raspunsul la aceste intrebari este dat de modul in care functioneaza relatia copil-parinte, relatie care modeleaza caracterul viitorului adult”, a declarat Andreea Nester, medicul psihiatru in cadrul Institutului de Psihiatrie Socola Iasi, citata de Agerpres.

Ea a spus totodata ca natura umana se schimba in functie de experientele traite.

„Deprinderile de viata ni le insusim inca din copilarie si, din aceasta cauza, in toate culturile si societatile educatia oferita copiilor a jucat si joaca un rol primordial. Tot ce nu se invata la timp, nu se mai invata niciodata. Din acest motiv, parintii ne vorbesc despre cei sapte ani de acasa – aici sunt bazele profunde ale educatiei, iar rostul acestora este de a creste un copil puternic si sanatos”, mai explica dr. Andreea Nester.

Conform declaratiilor sale, statisticile tulburarilor mintale la copii sunt ingrijoratoare: un copil din cinci are o afectiune psihiatrica (conform numarului din octombrie 2010 al ‘Journal of the American Academy of Child and Adolescent Psychiatry’). Si numarul cazurilor de ADHD este in crestere (Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din Statelor Unite arata ca, in anul 2016, un copil din 36 era deja diagnosticat cu autism; in 2008 se vorbea de un caz la 88 de copii); depresia la adolescenti este mult mai frecventa astazi, ea fiind mai mare cu 37% (conform studiului realizat de John’s Hopkins Bloomberg School of Public Health si publicat in 2016). De asemenea, rata sinuciderilor in randul copiilor cu varsta cuprinsa intre 10 si 14 ani a crescut.

Pornindu-se de la aceste statistici, initial s-a crezut ca se nasc mai multi copii ‘altfel’, ca s-au imbunatatit metodele de diagnosticare a tulburarilor mintale sau ca ar fi vina scolii si a sistemului.

„Problema o reprezinta, insa, parintii. Acestia isi priveaza pruncii de bazele unei copilarii sanatoase, cum ar fi o alimentatie echilibrata si un somn suficient, miscare si aer proaspat, jocuri creative, comunicare, timp liber, obligatiuni cu limite clar stabilite si instructiuni descrise”, spune dr. Nester conform sursei mentionate.

„Parintii moderni sunt accesibili din punct de vedere emotional, rasfata prea mult copiii si le ofera acestora un stil de viata sedentar, cu stimulare nesfarsita prin distractii tehnologice si placeri instantanee. Viata demonstreaza ca dragostea naturala pe care parintele o are fata de odrasla sa nu este suficienta pentru a educa un om integru”, mai spune medicul psihiatru.

Un rol important in deteriorarea relatiei copil-parinte il joaca astazi si societatea de consum, in care principiile economice le-au inlocuit pe cele spiritual, mai scrie sursa citata.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.