Medic: Nu exista niciun medicament care sa previna Alzheimer

Nu exista niciun medicament sau supliment care sa previna expresia clinica a bolii Alzheimer, afirma seful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Colentina.
Medicamente noi pentru Alzheimer nu exista. Practic nu exista medicamente pentru Alzheimer care sa stopeze evolutia bolii. 

„Din ce in ce mai frecvent, prieteni, cunoscuti, pacienti, oameni cu care ma intalnesc ma intreaba daca pot preveni boala Alzheimer. Daca pot sa ia un medicament, ceva, sa nu faca dementa. Ei bine, nu exista niciun medicament sau supliment care sa previna boala sau expresia clinica a bolii, insa preventia functioneaza. Pentru pacientii care au deja dementa, sigur, exista un tratament complex, care incetineste declinul cognitiv. Insa pentru preventie, nu. In primul rand as vrea sa fac distinctie intre boala Alzheimer si dementa asociata bolii Alzheimer, care apare in stadiul final al bolii (dupa 20 de ani de evolutie)”, a afirmat prof. dr. Bogdan Ovidiu Popescu, seful Clinicii de Neurologie de la Spitalul Clinic Colentina intr-un comunicat transmis de UMF „Carol Davila”.

Potrivit acestuia, boala Alzheimer consta in acumularea progresiva in creier a unor proteine agregate, ca un fel „de gunoi” pe care creierul nu il poate „epura”. „Aceste modificari duc in timp la moartea neuronilor, afectarea circuitelor neuronale si slabirea performantei intelectuale a individului, pana la stadiul de dementa”, a precizat medicul citat de Agerpres.

El spune ca pentru a scadea riscul de a avea boala Alzheimer si pentru ca aceasta sa nu progreseze pana la stadiul de dementa se poate interveni asupra stilului de viata la varsta de 30 – 40 – 50 de ani printr-o activitate fizica constanta, se poate adopta o nutritie de tip dieta mediteraneana, se recomanda controlul consumului de alcool, evitarea traumatismele craniene, chiar si minore. Totodata, trebuie evitate anxietatea si depresia, iar acestea sa fie tratate de indata ce apar, sa existe activitate intelectuala intensa continuu, iar contactele sociale sa fie cat mai dezvoltate.

Boala Alzheimer evolutie:

„Sa avem un somn cat mai bun. Daca avem probleme de somn, sa ne adresam unui specialist. Sa tratam precoce si eficient factorii de risc vasculari – hipertensiunea arteriala, diabetul zaharat sau hiperinsulinemia, obezitatea, hiperhomocisteinemia, inflamatia sistemica, sa eliminam fumatul, sa mergem la medic si sa ne testam atunci cand ni se pare ca memoria, atentia, concentrarea au scazut sau cand nu ne mai descurcam la fel de bine in activitatea curenta. Sa raportam medicului daca avem in familie cazuri de boala Alzheimer, mai cu seama daca au debutat sub 65 de ani. Sa incercam in fiecare zi sa fim bucurosi, sa ne distram si sa ne propunem sa vizitam locuri noi si sa cunoastem oameni noi”, a mai recomandat medicul.

Etichete: boala alzheimer evolutie, medicamente noi pentru alzheimer, medicamente pentru alzheimer

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.