Medic: Luptam sa reducem mortalitatea cauzata de cancerele feminine

Zilele acestea, la Bucuresti are loc Forumului National de Gineco-Oncologie 2019 unde se discuta despre cancerele feminine in Romania din punct de vedere al preventiei, diagnosticului si al tratamentului acestor afectiuni, dar si in ceea ce priveste impactul social al acestor forme de cancer.

„Luptam sa reducem mortalitatea prin cancerele feminine si sa imbunatatim calitatea vietii pacientelor noastre. Acesta este scopul. O facem bazat pe dovezi. (….) Avem tari care au scazut mortalitatea rapid prin vaccinare combinata cu profilaxie secundara. Avem modele ale unor tari mari care au implementat noi tipuri de screening mult mai convenabile. Auto-prelevarea va fi discutata. Vom discuta despre diagnostic si tratament”, a declarat prof. dr. Patriciu Achimas-Cadariu, citat de Agerpres.

Si managerul Institutului Oncologic Bucuresti, Lidia Kajanto, a spus ca preventia este foarte importanta si ca ar trebui promovata mai mult in randul populatiei.

„Din pacate, la noi in institut ajung in stadii avansate. Problema de preventie este foarte importanta. Pacientii care ajung in IOB sunt trecuti prin diverse clinici sau medicii de familie, probabil ca nu ii indruma unde trebuie. Avem mari probleme in depistare (a cancerului de san – n.r.). Din pacate, si la col uterin exista program de screening, insa pacientele nu ajung sa faca. Noi am ajuns sa facem campanii. Sa mergem noi la paciente. Cancerul de col uterin este in crestere. Ajung pacientele destul de tarziu in Institutul Oncologic. Orice femeie sa isi faca controalele obligatorii si sa existe mijloace de coercitie. Problema este pe partea de constientizare a populatiei. Probabil ca ar trebui mult mai bine promovata. (…) Am ajuns sa tratam foarte multe complicatii. (…) Sunt pacienti care merg in clinici private si vin dupa aceea pentru complicatii la noi”, a sustinut Kajanto conform sursei citate.

La randul sau, managerul Institutului Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuta’ din Cluj, Catalin Vlad, a spus ca anul trecut au fost tratati in aceasta unitate medicala 31.625 de pacienti, cazuri noi dintre aceste fiind aproximativ 12.000.

Potrivit statisticilor, peste 50% dintre romancele diagnosticate cu cancer in 2018 au avut o forma de cancer din sfera ginecologica.

Cancerele ginecologice – la san, de col uterin, ovarian, de corp uterin, vulvar, vaginal – reprezinta mai mult de jumatate din numarul de cazuri de cancer diagnosticate la femeile din Romania in 2018, mai relateaza Agerpres.

Cancerul mamar s-a aflat pe primul loc, cu 25,1% (9.629), din totalul numarului de cazuri de cancer, in timp ce cancerul de col uterin a reprezentat 8,6% (3.308) din cazuri, mai mult chiar decat cancerul bronhopulmonar.

Etichete: cancerele feminine, cancer de col uterin, cancer de san, cancer mamar, Institutul Oncologic Bucuresti, Institutul Oncologic ‘Prof. Dr. Ion Chiricuta’

 

 

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.