Medic: Ceea ce respiram influenteaza sanatatea noastra

Profesorul universitar doctor Ruxandra Ulmeanu afirma ca in afara de astm si BPOC (boala pulmonara obstructiva cronica) problema ‘esentiala’ a poluarii este legata de cancerul pulmonar, poluarea fiind al treilea factor de deces la nivel mondial.

„Poluarea aerului este al treilea contributor pentru decese la nivel mondial. Ceea ce respiram influenteaza sanatatea noastra. Problemele legate de calitatea aerului sunt in crestere. 9 din 10 persoane din lume respira aer poluat. 570.000 de copii sub varsta de 5 ani mor prin infectii respiratorii atribuite poluarii aerului din interior, exterior si fumatului pasiv. 4.2 milioane de decese pe an sunt cauzate de poluarea aerului si a apei spune raportul OMS din anul 2019. 3.8 milioane decese pe an sunt cauzate de expunerea la fum in gospodarii”, a declarat prof univ. dr. Ruxandra Ulmeanu potrivit Agerpres.

Potrivit acesteia, principalii factori poluanti sunt particulele de materie poluanta (PM). ‘Acestea sunt foarte mici, se vad doar la la microscop.

Poluarea aerului are 2 componente: particule de materie poluanta din aer si gazele cu efect de sera.

„Aceste particule de materie poluanta sunt carcinogene pentru oameni”, a mai explicat Dr. Ruxandra Ulmeanu de la Institutul ‘Marius Nasta’.

Conform sursei citate, medicul mai sustine ca schimbarile climatice au impact direct asupra sanatatii, mai ales in cazul plamanilor, iar incalzirea globala afecteaza aerul si apa potabila.

Etichete: infectii respiratorii, poluare, sanatate plamani, poluarea aerului, BPOC

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.