Medic CAS Bihor: Programul de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice nu este solicitat de paciente


Directorul medical al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CAS) Bihor, dr. Elena Moldoveanu, spune ca subprogramul national de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice stagneaza de cinci ani, nefiiind accesat de paciente decat in numar extrem de mic.

„Acest program de reconstructie mamara dupa afectiuni oncologice prin endoprotezare nu este solicitat de paciente, din anumite motive mai ales legate de psihologia umana. Dupa ce au trecut de operatie, pacientele nu mai doresc sa treaca prin alta operatie. Programul stagneaza practic deja de cinci ani si avem materiale sanitare cumparate de peste 53 de milioane de lei. Avem maximum patru paciente pe an care apeleaza la acest program, anul acesta doua persoane”, a declarat Elena Moldoveanu, potrivit Agerpres.

Potrivit medicului sef al CAS Bihor, la Spitalul Clinic Judetean exista materiale sanitare achizitionate pentru acest subprogram in valoare totala de 53.427.140 de lei, suma adunandu-se din alocarile din ultimii patru ani, dar nu este utilizata.

„Nu vin paciente. Am incercat sa popularizam aceasta submasura prin medicii oncologi, avem o sectie de chirurgie plastica si reparatorie, specialisti care pot sa redea aspectul normal al sanului. Conducerea Spitalului Clinic Judetean a luat legatura cu alte centre in care se deruleaza acest subprogram sa le dea si lor din aceste materiale sanitare. Nu vrea nimeni! Practic, este o problema peste tot, in tara. Femeile, dupa ce au trecut prin interventia chirurgicala, au mai facut chimioterapie, apoi radioterapie, parca nu ar mai vrea sa se atinga nimeni de zona respectiva. Spre deosebire de alte tari, unde femeile se grabesc sa-si faca reconstructie mamara, ele considera ca este unul dintre factorii care le redau o imagine mai buna si mai multa incredere”, a precizat, pentru Agerpres, dr. Elena Moldoveanu.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.