Medic: Cancerul de piele este subdiagnosticat

Prof. dr. Silviu Morariu, seful Clinicii de Dermatologie din Targu Mures, spune ca in Romania, cancerul de piele este subdiagnosticat si depistat cu precadere in formele avansate de boala.

De curand s-a dat startul unei campanii de informare educatie si de depistare precoce a leziunilor cutanate maligne.

„Asistam la o crestere alarmanta a incidentei cazurilor de tumori cutanate maligne in populatie. Acest fapt se cauzeaza expunerii prelungite a populatiei la factorii cancerigeni, lipsei de informare si educatie a populatiei si lipsei unui program national de screening al cancerelor cutanate in general si a melanomului in special. De asemenea, lipsa simptomatologiei subiective in formele incipiente de boala determina o prezentare tardiva a pacientilor la medicul specialist (…) Procentul pacientilor decedati cu cancer de piele din totalul pacientilor diagnosticati in ultimii 5 ani este de 9,8% in Romania fata de 4,8% in Uniunea Europeana. Aceste cifre demonstreaza ca in Romania cancerul de piele este subdiagnosticat si depistat cu precadere in formele avansate de boala”, afirma dr. Silviu Morariu, coordonatorul campaniei, intr-un comunicat de presa.

Medicul mai spune ca in cadrul noii campanii va fi urmarita evolutia incidentei cancerului de piele in municipiul Targu Mures, identificarea factorilor ce influenteaza depistarea relativ tardiva a diferitelor forme de cancer cutanat, precum si modul in care o campanie sustinuta de informare si educatie a populatiei poate influenta depistarea precoce a bolii.

Consultatiile pentru depistarea cancerelor cutanate nu necesita bilet de trimitere de la medicul de familie.

Campania se desfasoara la Clinica de Dermatologie din Targu Mures si la Ambulatoriul de Specialitate al Spitalului Clinic Judetean Mures (Policlinica II) din Targu Mures.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Neamt Mariana spune:

    Buna ziua..sotul meu are soatele plin de puncte maronii mai mici si mai mari dar de curand a inceput sa i creasca una pe piept si una pe spate..se mareste..am si eu doua pe brat..ce ar trebui sa facem ???

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.