Medic: Bolile psihice inregistreaza o explozie


Specialisti in sanatate mintala doresc ca legislatia actuala in domeniu sa recunoasca faptul ca bolile psihice reprezinta o problema in crestere si mai importanta decat bolile fizice, care survin la serviciu, atragand atentia ca unul din patru romani are o problema de sanatate mintala.

„Schimbarile legislative sunt din urmatoarele zone, din zona recunoasterii problemei de sanatate mintala ca fiind in crestere, si nu o chestiune speculativa minora; este mai importanta astazi decat bolile fizice care survin la serviciu. Recunoasterea curentelor moderne, aceste fenomene noi care au aparut in Romania – munca la distanta prin internet si munca prin migratie. (…) Integrarea in munca a celor care au deja probleme de sanatate mintala – (…) angajatorii trebuie sa aiba cultura omului care are unele dificultati, dar nu dificultatile conteaza, ci ceea ce omul stie sa faca. Mai cerem sa fie introdusa in legea sanatatii mintale si ideea ca o tulburare mintala este la indemana oricarui roman – unul din patru romani are o problema de sanatate mintala. Acest lucru nu este o rusine, (…) este un fenomen de care trebuie sa ne ocupam deschis. (…) Sanatatea mintala este a fiecaruia dintre noi si, cu cat avem o munca mai pretentioasa, cu atat suntem mai predispusi”, a declarat medicul neuropsihiatru Cristian Andrei, la Conferinta nationala ‘Sanatatea mintala la locul de munca’, citat de Agerpres.

El a mai precizat ca bolile fizice, cum ar fi ulcerul, bolile de inima, chiar si unele boli neurologice, boli metabolice, pot fi controlate astfel incat sa ramana constante ca incidenta in functie de meserie, dar bolile psihice cresc, explodeaza.

„Astazi, viata profesionala a acumulat atat de mult din viata unei persoane incat se pune problema sa muncesti de acasa si nimeni nu controleaza aceasta munca de acasa. Sunt tineri care muncesc online pentru cineva din Australia sau SUA si habar nu are nimeni din societatea romaneasca cat sta acel tanar pe calculator. Tanarul munceste 12 – 14 ore si protectie pentru el nu exista din punct de vedere al sanatatii mintale la locul de munca. Alt fenomen care se intampla este faptul ca o mama care are trei copii se duce si munceste in Germania, in Marea Britanie sau Spania si nimeni nu stie cate ore de munca face aceasta femeie, ce impact are aceasta viata asupra copilului de acasa, ce se intampla cu acest copil din punct de vedere emotional”, a aratat dr. Cristian Andrei conform sursei mentionate.

El atrage atentia decidentilor ca traficul de munca este intens si nu mai este controlat.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.