Masuri care ne pot salva viata pe timp de canicula | Risc de epuizare termica

Medicul Tudor Ciuhodaru din cadrul Spitalului Clinic de Urgenta “Nicolae Oblu” din Iasi, scrie despre cateva masuri ce ne pot salva viata pe timp canicula, cand riscul de epuizare termica este maxim.

Atunci cand apar simptomele legate de expunerea la caldura (crampe de caldura, insolatie, epuizarea termica) trebuie:

1. Repaus intr-un spatiu umbrit si racoros.
2. Consumde lichide: apa, sucuri de fructe, ceaiuri, iaurt.
3. Scaderea temperaturii corpului (prin udat si ventilat);
4. Activitatea fizica se reia doar dupa cateva ore.

Daca manifestarile nu dispar rapid sau se agraveaza:

1. Sunati la 112.
2. Indreptati-va spre cea mai apropiata Unitate de Primire a Urgentelor.

Temperaturile crescute chiar si pe durata noptii duc la aparitia epuizarii termice:

1. Nedecelata si netratata la timp epuizarea termica evolueaza spre forme clincice severe ce pot merge pana la soc termic si deces.
2. Apare prin depasirea posibilitatilor de adaptare a organismului la temperaturi ce se mentin crescute pe durata a mai multe zile.
3. Se manifesta prin aparitia a 3 categorii de semne:
a)neuro-psihice precum oboseala marcata, astenie, apatie, somnolenta, cefalee, ameteli, insotite de cele
b)tegumentare precum transpiratii excesive, horpilatii (piele de ,,gaina) si
c)cardiovasculare uneori severe, hipotensiunea ortostatica (cadere tensionala la ridicarea in picioare) si tahicardie.
4. Cei mai afectati de epuizarea termica sunt copii si varstnicii, pacientii cu patologie cardiovasculara si obezii precum si cei care stau in apartamentele incinse de la ultimul etaj sau in autoturismele fara aer conditionat.
5. Tratamentul consta in scaderea temperaturii corpului prin: consumul de lichide reci (Nu alcool!), dusuri reci sau utilizare de prosoape umede si ventilatie (! Nu aplicati alcool pe piele), odihna intr-un mediu racoros, eventual cu aer conditionat), cu picioarele ridicate peste nivelul inimii.
6. Pentru a nu ajunge in astfel de situatii nu tineti geamurile deschise cand este foarte cald si nu gatiti la orele amiezii. Aerisiti la primele ore ale dimintetii, utilizand curenti de aer, evitati utilizarea electrocasnicelor ce genereaza caldura si impiedicati actiunea razelor solare prin jaluzele, materiale textile ude. Daca nu aveti aer conditionat petreceti cateva ore zilnic in spatiile publice racoroase.

Etichete: disconfort termic, canicula, epuizare termica, epuizare caldura

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.