Manifestarile psoriazisului pot fi ameliorate prin dietele de slabire

poza control medic specialitateReducerea surplusului de greutate in cazul pacientilor supraponderali nu are efecte poztive doar asupra sanatatii organismului si asupra aspectului estetic, ci si asupra gradului de intensitate al manifestarilor psoriazisului. Este vorba despre concluziile unui studiu realizat de spitalul danez Gentofte si publicat in revista JAMA.

Cercetarea a fost facuta in urma mai multor studii stiintifice care au demonstrat ca psoriazisul este asociat si cu obezitatea, atat in ceea ce priveste manifestarile bolii, cat si existenta riscului de psoriasis – identificat drept mult mai mare in cazul persoanelor cu greutate excesiva.

Obezitatea induce mecanisme inflamatorii ce pot agava psoriazisul la pacientii supraponderali”, explica studiul, care subliniaza si faptul ca pentru moment nu se cunosc motivele pentru care scaderea in greutate favorizeaza ameliorarea starii de sanatate a bolnavilor obezi care sufera si de psoriazis.

Desfasurarea studiului

Cercetarea stiintifica a fost realizata pe 60 de pacienti supraponderali afectati de psoriazis, impartiti in doua grupuri. Unul a urmat o dieta alimentara hipocalorica (800-1000 de calorii pe zi), in timp ce membrii grupului de control au continuat sa manance la fel ca inainte. La finalul celor 4 luni de experiment cercetatorii au observat ca pacientii din primul grup au slabit 15.8 kg, in timp ce ceilalti au dat jos doar 0,4 kg.

Pentru a stabili legatura dintre kilogramele in plus si gravitatea manifestarilor psoriazisului, cercetatorii s-au ghidat dupa indicele PASI (Psoriasis Area Severity Index), care masoara gradul de inflamare, inrosire si descuamare al pielii si indicele DLQI (Life Quality Index) – care indica starea emotionala a pacientului si calitatea vietii acestuia. In cazul grupului de pacienti care au urmat dieta alimentara hipocalorica acesti indici au aratat rezultate pozitive.

Totusi, cercetatorii atrag atentia ca acest studiu are anumite limitari, din cauza numarului mic de participanti, precum si din cauza duratei scazute a experimentului. Cu toate acestea, medicii subliniaza ca rezultatele obtinute sunt demne de luat in considerare pentru motivatia persoanelor supraponderale de a pierde surplusul de greutate.

De asemenea, in editorialul care insoteste cercetarea este pus accentul pe necesitatea aprofundarii implicatiilor terapeutice pe care pierderea surplusului de kilograme le are asupra administrarii medicamentelor sistemice potential periculoase prescrise in tratamentul psoriazisului, precum este ciclosporina.

 

Sursa stire: Agerpres

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.