Mai putin de 1% din populatia Romaniei este inscrisa in Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice

Doar 0,33% din populatia Romaniei este inscrisa in Registrul National al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.

“In prezent, numai 0,33% din populatia Romaniei este inscrisa in Registrul donatorilor de celule stem hematopoietice, iar acest procent este foarte mic, comparativ cu alte tari: Germania – 9%, Israel – 12%, Cipru – 13%, iar cifrele arata ca astazi 5% din populatia lumii este inscrisa in registrele donatorilor de celule stem hematopoietice”, precizeaza Societatea Romana de Transplant Medular intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, la fiecare 3 minute cineva, in lume, este diagnosticat cu un cancer de sange si ultima sansa de supravietuire poate fi un transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neinrudit.

“In mentalul colectiv ar trebui sa constientizam ca fiecare dintre noi ar putea dezvolta la un moment dat astfel de afectiuni grave si ca viata ne poate fi conditionata de un transplant de celule stem hematopoietice, iar o sansa reala poate veni din randul celor inregistrati in bazele de date nationale sau internationale ale donatorilor. (…) In ceea ce priveste numarul donatorilor aflati in baza noastra de date putem spune ca suntem cum mult sub nivelul mediei registrelor internationale de profil, dar cele mai recente date releva un trend ascendent din perspectiva perceptiei si acceptarii in randul populatiei din Romania legate de gravitatea unor astfel de boli hematologice si de implicarea reala intr-un posibil proces de donare”, a declarat prof. dr. Alina Tanase, presedintele Societatii Romane de Transplant Medular din Romania, in comunicatul citat.

Potrivit studiilor, doar pentru 67% dintre pacientii din Romania care au nevoie de transplant de celule stem hematopoietice de la un donator neinrudit se gaseste un donator pereche cu care sa fie compatibil genetic, in timp ce pentru 96% dintre donatorii compatibili cu pacientii din Romania care au beneficiat de transplant, donatorii compatibili au fost din Registrele internationale si doar 4% din Registrul national.

Etichete: celule stem, celule stem hematopoietice, donare celule stem, registrul donatorilor de celule stem hematopoietice

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.