Mai multe drepturi legate de concediul de odihna si de boala pentru angajatii din Romania

mamaModificari in Codul Muncii care reglementeaza noi avantaje privind concediul. Peste 4 milioane si jumatate de salariati din Romania  vor beneficia de acestea.

Conform vechiul Cod al Muncii, angajatii care stateau mai mult timp in concediu medical ori mamale care aflate in concediul de maternitate  sau de ingrijire a copilului bolnav, pierdeau si zile si din concediul de odihna.

Acum,aceasta  regula a fost schimbata la cererea Comisiei Europene.

De aceste modificari vor beneficia si angajatii care lipsesc de la serviciu din motive medicale chiar si un an intreg. Ei isi pot lua concediul de odihna restant in urmatorul an si jumatate.

Astfel, toti salariatii care intr-un an nu pot sa-si ia concediul de odihna, vor avea la dispozitie 18 luni sa il recupereze.

Pana acum, concediul de odihna neefectuat intr-un an putea fi recuperat doar pe durata anului urmator.

In caz contrar, angajatul pierdea zilele ramase. De castigat de pe urma acestei modificari  au si angajati temporar.

Compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.

Absentele nemotivate si concediile fara plata, cu exceptia celui pentru formarea profesionala, vor fi scazute din vechimea in munca.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.