Lansarea unei aplicatii romanesti despre alaptare in Saptamana Mondiala a Alaptarii


Cu prilejul „Saptamanii Mondiale a Alaptarii” (1-7 august), Asociatia „Dragoste cu lapte” lanseaza oficial prima aplicatie mobila despre alaptare in limba romana.

Dezvoltata sub numele „Abecedar de alaptare”, aplicatia are ca scop sprijinirea mamelor care vor sa porneasca alaptarea cu dreptul, fiind prima aplicatie mobila despre alaptare in limba romana cu informatii de specialitate explicate pe intelesul tuturor, potrivit unui comunicat de presa.

Aplicatia functioneaza ca un ghid de alaptare, iar continutul ei a fost conceput de trei mame pasionate de alaptare: un educator in alaptare, un consultant in lactatie certificat international IBCLC (cel mai inalt standard profesional in domeniu) si un medic rezident.

Recomandarile Organizatiei Mondiale a Sanatatii in ceea ce priveste alaptarea prevad hranirea exclusiva a copiilor cu lapte matern de la nastere si pana la varsta de 6 luni. Romania are inca un procent mic de mame care ajung sa indeplineasca aceasta recomandare. Din pacate, cea mai mare bariera in cresterea acestui procent o reprezinta tocmai lipsa educatiei in alaptare a mamelor.

In acest context, Asociatia „Dragoste cu lapte” a decis ca este momentul sa isi asume crearea unui ghid de alaptare la care toate mamele sa poata avea acces usor si gratuit.
Aplicatia este organizata pe cateva sectiuni, dintre care cea mai importanta este sectiunea de Concepte-cheie in alaptare.

Mamele pot afla in cateva secunde de la descarcarea aplicatiei ce inseamna termeni-cheie precum: alaptarea la cerere, atasarea la san, canalele galactofore blocate, suptul eficient, transferul laptelui, furia laptelui, mastita etc. Orice mama care vrea sa alapteze ar trebui sa cunoasca acesti termeni. Formatul practic si ilustratiile haioase le ajuta pe mame sa retina mai usor informatia.

Chiar si in cazul in care mama apeleaza la un consultant in lactatie, ghidul-aplicatie reprezinta o resursa care o ajuta sa integreze mai bine recomandarile consultantului in procesul alaptarii. In acelasi timp, abecedarul eficientizeaza munca specialistului prin faptul ca mama detine deja un bagaj semnificativ de informatii corecte si avizate despre alaptare. Aplicatia contine si un numar de telefon cu tarif normal pe care mamele il pot folosi de oriunde din tara sau din strainatate in cazul in care au o situatie de urgenta in alaptare.

„Dar daca nu ma descurc?” se intreaba deseori mamele. In tarile care promoveaza si sprijina alaptarea in mod prioritar, mamele sunt dirijate in momentul externarii din maternitate catre grupurile de suport in alaptare. Speram ca si la noi tot mai multe maternitati sa preia modelul. Prin acest gest mic, multe suferinte ale mamelor ce intampina probleme in alaptare ar putea fi evitate – declara Daniela Ilioiu, medic rezident, co-fondator al Asociatiei „Dragoste cu lapte”, potrivit comunicatului de presa.

Aplicatia mobila „Abecedar de alaptare” este disponibila pe platformele Android si iOS si este gratuita.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.