Laborator de analize robotizat la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Oradea


Spitalul Clinic Judetean de Urgenta (SCJU) din Oradea ar putea fi prima unitate medicala publica din Romania dotata cu un laborator de analize robotizat.

Conducerea spitalului a anuntat depunerea pentru finantare europeana a unui proiect pentru realizarea acestui obiectiv.

Proiectul prevede realizarea uei linii automatizate pentru laboratorul SCJU, cu un sistem de transport rapid al probelor intre sectii si laborator (ele ajungand in cateva secunde la destinatie), plus implementarea unei solutii informatice de informare a pacientilor privind analizele medicale pe care le pot face.

Laboratorul va functiona la Spitalul Judetean, dar va putea deservi toate unitatile medicale de stat din municipiul resedinta de judet.
Potrivit managerului SCJU, si-au manifestat deja interesul conducerile Spitalului Militar si a Spitalului CFR, realteaza Agerpres.

Potrivit dr. Gheorghe Carp, managerul spitalului din Oradea, un important beneficiu ar fi scaderea timpului necesar efectuarii analizelor medicale, degrevarea resursei umane de activitati recurente, dar si scaderea procentului de erori umane. Totodata, se estimeaza o scadere a costurilor cu analizele cu 25 – 30 de procente. Sistemul va permite, de asemenea, stocarea de informatii cu rezultatele analizelor pacientilor.

Asemenea laboratoare robotizate sunt deja functionale in alte tari precum Olanda sau Marea Britanie.

Proiectul, avand Primaria Oradea ca titular, va fi depus pana cel tarziu in 31 ianuarie a.c. pentru finantare in programul de cooperare transfrontaliera Romania-Ungaria, axa 4 – Sanatate si are parteneri Spitalul ‘Grof Tisza Istvan’ din Berettyoujfalu si Municipiul Hajduboszormeny din Ungaria. Valoarea totala a proiectului este de trei milioane de euro, bugetul rezervat unitatii medicale din Oradea fiind de doua milioane de euro. Cofinantarea Spitalului Judetean este de 40.000 de euro (2%), mai transmite sursa mentionata.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.