La Suceava s-a inceput distribuirea de lapte praf gratuit pentru sugari

La Suceava s-a inceput distribuirea laptelui praf gratuit catre primariile din judet. Potrivit conducerii DSP Suceava, in evidentele medicilor de familie se afla 343 de sugari care pot beneficia de lapte praf gratuit.

Directia a primit, la sfarsitul saptamanii trecute, 2.592 de kilograme de lapte praf, in valoare de 64.800 de lei, iar in aceasta saptamana vor mai ajunge alte 4.547 de kilograme, la repartizarea acestuia urmand sa se tina cont si de cantitatea de stocurile de lapte praf pe care unele primarii le au.

Potrivit Agerpres, Liliana Gradinariu, directorul institutiei a mentionat ca, in cadrul Programului national de sanatate a femeii si copilului, pentru profilaxia distrofiei si a malnutritiei, primesc de la stat lapte praf gratuit, pe baza de prescriptie medicala eliberata de medicul de familie, copiii cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern. Practic, se da lapte praf sugari gratuit. 

Prescriptiile medicale trebuie sa aiba in vedere unele criterii, respectiv mame care prezinta contraindicatii ale alaptarii (boli grave: TBC pulmonar activ, neoplazii, casexie, septicemie, boli psihice grave, epilepsie, eclampsie, scleroza in placi, insuficienta renala, hepatica sau cardiaca, diabet zaharat decompensat, tireotoxicoza, mama infectata cu HIV, tratamente cu citostatice, diazepine, anticonvulsivante, anticoagulante, radioizotopi, consum de droguri sau dependenta de alcool, tutun care determina intoxicatii ale copilului) sau in cazul copiilor sanatosi la care se constata o crestere nesatisfacatoare din cauza absentei laptelui matern.

Prescriptia medicala pentru acordarea laptelui praf are valabilitate pentru luna in curs si se realizeaza fara a se conditiona dovedirea calitatii de asigurat a parintilor copiilor, iar medicii de familie au obligatia sa inscrie pe lista de asigurati copiii neinscrisi cu varste cuprinse intre 0 si 12 luni, care nu beneficiaza de lapte matern si se incadreaza in criteriile de acordare, se mai arata conform sursei citate.

Etichete: lapte praf gratuit, lapte praf sugari

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.