La Institutul Oncologic Iasi se foloseste cea mai performanta tehnica de radioterapie din lume

Papilomavirusurile umane (HPV) si bolile pe care le producPacientii  cu cancer din zona Moldovei si nu numai, pot beneficia acum de tratament cu radioterapie de ultima generatie. Cea mai perfomanta tehnica disponibila in lume la ora actuala, este pusa la dispozitia bolnavilor catre specialistii Institutului Oncologic de la Iasi.

Institutul Regional de Oncologie Iasi este singura unitate medicala de stat din tara care poate pune la dispozitia pacientilor o tehnica noua de radioterapie, IMRT-VMAT, considerate a fi cea mai performantă din lume la ora actuala.

„Ca spital de stat, noi suntem singurul din tara care beneficiem de aceasta tehnica, iar tratamentul este decontat de Casa de Asigurari. In unele clinici si insitutii private din alte orase, stiu ca se mai foloseste”, a declarat  pentru Formare Medicala si EduMedical , Mirela Grosu, managerul  Institutului Regional de Oncologie din Iaşi.

Aceasta tehnica este atat de speciala si eficienta pentru ca este destinata tratamentului pacientilor cu un anumit timp de tumoare cerebrala sau din sfera ORL.

„Tehnica este folosită mai ales pentru acei bolnavi cu tumori localizate în zone sensibile, care nu pot fi tratate cu radioterapia clasica.  Aceasta tehnica ofera posibilitatea de a posibilitatea de a modifica debitul dozei de radiaţie chiar în timpul iradierii si de a radioa exact tumoarea, fara a afecta tesutul din jur”, a declarat pentru Formare Medicala si EduMedical,  dr. Anca Munteanu, seful Departamentului de Radioterapie din cadrul Institutului Oncologic Iasi

Tehnica de radioterapie  IMRT-VMAT este introdusa in functiune de circa doua saptamani la Iasi si deja de aceasta beneficiaza sapte pacienti din zona Moldovei.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

12 de intrebari si raspunsuri

 • Zenovia Hateganu spune:

  Buna ziua am si EU o intrebare in urma cancerului la san triple negative breast cancer am fost operate iar acum dupa 2 ani am fist diagnosticata cumetastaza la cap si la plamani. Pentru cap am facut radioterapie si sa speram sa lucreze dar pentru plamani an inceput cu chimioterapie si nu mai rezist. Ce credeti pentru metastaza la ambii plamani ma puteti ajuta cu radioterapia sau exists o sora variants de tratament? Va rog sami scrieti ce outeti face pentru mine. Multumesc din suflet.

 • Chiper Daniela spune:

  Buna ziua! Imi puteti spune,daca o pacienta cu cormobiditati,operata de cancer endometrial,cu recidiva,poate suporta iradierea? Si cate sedinte se fac?

 • craciun ovidiu spune:

  buna ziua! as dori sa stiu daca tratati si rezidurile canceroase rezultate in urma unei operatii de adenocalcinom prostatic acinar? spun aceasta pentru ca in urma intervantiei din 29 iulie 2020 care a avut loc la spitalul fundeni PSA avut urmatoarele valori; 16 sept.0,05 16 dec 0,10 si 06ian 0,15. pesupun ca este ceea ce gandesc. . va multumesc si astept un raspun cat mai urgent

 • olaru spune:

  Sepoate folosi si in cazul cancerului uterin? Tumora maligna mulleriana mixta, cu recidiva locala.

 • Tatiana Ciobanu spune:

  Spuneți vă rog cît costă un curs de radioterapie la dumneavoastra? sîntem din Chișinău

  • Vitalie Tomca spune:

   Buna ziua as dori mai multa informație in privina cancerului osos la coloana vetebrala sunt un pacient cu virsta de 36ani

 • Maria ȚĂRAN Iasi spune:

  Bună ziua,
  Vă rog să-mi spuneți dacă dr. Dimofte etse in spital in această perioadă si când poate acorda consultatii ?
  Vă muțumesc,

 • Boghean Alixandrina spune:

  buna ziua
  Am 62 de ani.Am venit in Italia ca sa ma interesez de pensie. Cum tuseam din noiembrie, am cerut sa fac o radiografie care s a dovedit ca plamanul nu e sanatos.Dupa mai multe investigatii( TAC, raze si broncoscopii) mi au pus diagnosticul –adenocarcinoma polmonare in verosimile linfangite carcinomatosa–. Am scris diagnosticul in italiana caci nu stiu sa l traduc.Eu sunt din Iasi si afland de clinica d-voastra,as vrea sa mi spuneti daca puteti face ceva pentru mine. Aici m au programat sa merg la oncologie ,miercuri 8 mai.As dori totusi, sa ma reintorc acasa, langa familia mea.
  Va multumesc anticipat
  Alixandrina Boghean

 • Mihai spune:

  la ce nr. de tel . as putea primi o consultatie

 • Nica Doina Liliana spune:

  As dori un nr de tel sa fac o programare pt ca momentan sunt in Anglia

  • Ungureanu Maria spune:

   Se poate face la spital scintigrafia osoasa

 • Pietraru Elena spune:

  Sotul are cancer la nazofaringe.Am facut 3 chimioterapii la Chisinau si medicul nia recomandat clinica d-voastra de a face radioterapie.Avem mare nevoie de o consultatie .Sotul are 42 de ani.Va multumim.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.