La Cluj s-a dezvoltat o aplicatie care afiseaza harta unde sunt capuse si tantari

La Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) din Cluj-Napoca a fost dezvoltata o aplicatie mobila ce poate afisa interactiv harta cu zonele in care sunt capuse, tantari sau alte insecte.

„Disciplina de Parazitologie si Boli parazitare a Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara (USAMV) Cluj-Napoca a dezvoltat, impreuna cu compania Nonnagon Systems, VectExcel, o aplicatie mobila gratuita care are drept scop informarea populatiei asupra riscului reprezentat de bolile transmise prin vectori”, se precizeaza intr-un comunicat al USAMV Cluj-Napoca.

Aplicatia include mai multe sectiuni, unele informative altele interactive. Astfel, utilizatorii pot vizualiza in mod interactiv toate datele de distributie geografica ale tuturor celor 32 de specii de capuse din Romania, precum si ale 58 de specii de tantari si opt de flebotomi.

„Aplicatia permite vizualizarea hartilor reale de distributie atat individual, pentru o specie, sau comparativ, pentru doua sau mai multe specii. O alta sectiune a aplicatiei include calcularea probabilitatii prezentei in zona de localizare a utilizatorului (pe baza coordonatelor GPS generate de dispozitivul mobil) a celei mai importante specii de capusa vector din Romania, Ixodes ricinus. Aceasta specie este responsabila printre altele de transmiterea borreliozei Lyme, a encefalitei de capusa, dar si a altor boli vectoriale atat la om, cat si la animale”, se mai arata in comunicat.

Utilizatorii pot, de asemenea, sa citeasca informatii detaliate, pe intelesul larg, privitoare la principalele boli transmise prin vectori in Romania, dar si ce masuri sa ia in cazul in care au fost muscati de o capusa.

„Aplicatia incurajeaza cetatenii sa se implice activ in cercetare, promovand conceptul de <citizen science>, pentru prima oara in tara noastra in domeniul bolilor vectoriale. Astfel, oricine doreste poate sa trimita echipei noastre imagini sau specimene, contribuind astfel de largirea datelor de distributie a artropodelor vector”, precizeaza Prof. dr. Andrei D. Mihalca, specialistul din cadrul Disciplinei de Parazitologie si Boli parazitare a USAMV Cluj-Napoca.

Aplicatia a fost realizata in cadrul proiectului “Platforma One Health multidisciplinara de excelenta pentru studiul bolilor vectoriale neglijate si emergente”, finantat de UEFISCDI.

Etichete: capuse, tantari, boli transmise de insecte, west nile, aplicatie sanatate

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.