Jocul in fata blocului e demodat, dar recomandat de specialisti

copiiJocurile copilariei nu mai sunt astazi cele din fata blocului sau din curtea bunicilor. Jocurile pe calculator sau pe tableta insa fac parte din activitatea oricarui copil. Cand copilul sta mai multe ore in fata calculatorului decat facand miscare in aer liber, specialistii incep sa traga semnale de alarma. Expertii recomanda cel putin 60 de minute de miscare fizica zilnic si ii sfatuiesc pe parinti sa incurajeze jocurile in aer liber ale copiilor.

Copiii sunt chemati din nou in fata blocului

Specialistii considera ca un copil care isi petrece mult timp in aer liber la joaca va fi mult mai sanatos pentru ca, prin jocurile pe care le face alaturi de ceilalti copii, cu siguranta va face destula miscare fizica.

Orele de alergat afara nesupravegheati de parinti, de explorat colturile din imprejurimile casei sunt cheia sanatatii fizice a copiilor, considera cercetatorii.

Pe de alta parte, astfel de activitati il ajuta sa se dezvolte si mental, un astfel de copil fiind mult mai independent in activitatile zilnice decat un copil care obisnuieste sa stea mult in casa.

Cu toate acestea, in era parintilor care se deplaseaza doar cu masina, a orelor interminabile din afterschooluri si gradinite, un copil nu mai are parte de activitati in aer liber care sa ii permita sa se desfasoare in voie.

Cei mai multi parinti care sunt constienti de necesitatea activitatii fizice pentru dezvoltarea armonioasa a copiilor ii antreneaza pe acestia in activitati de grup, in sporturi precum tenis sau fotbal.

Putini insa ii mai incurajeaza in ziua de azi sa se joace in fata blocului cu alti copii.

Copiii care se joaca in aer liber sunt mai sanatosi si voiosi

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda activitati de tip aerobic pentru copii, considerandu-le eficiente pentru imbunatatirea conditiei cardiorespiratorii, dar si a structurii musculare si osoase a organismului.

In cadrul unui studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea Alberta, s-a observat ca un copil care nu isi petrece timp in fata blocului sau a casei jucandu-se cu alti copii desfasoara o activitate fizica intensa cu 21 de minute mai putin decat ceilalti copii.

Mai mult, acesti copii au cu 70 de minute in plus pe zi de activitati sedentare care, cu timpul, isi pun amprenta asupra sanatatii.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.