Intrebari si raspunsuri despre noul coronavirus (covid-19)

Ce este coronavirusul Covid-19?

Este un coronavirus nou, identificat pentru prima oara in decembrie 2019 intr-un focar de pneumonie din China (Orasul Wuhan, provincia Hubei), care nu a fost identificat anterior la om. Face parte din familia Coronaviridae, din aceeasi familie facand parte si virusurile care determina Sindromul Respirator Acut Sever (SARS) si Sindromul Respirator din Orientul Mijlociu (MERS) si pare sa aiba caracteristici epidemiologice similare acestora.

Care este sursa acestui focar epidemic?

Epidemia din Wuhan a fost initial legata de o piata mare de fructe de mare si animale, sugerand o posibila cauza zoonotica. Cercetarea cauzelor epidemiei este in derulare.

Cum se transmite?

Se presupune ca transmiterea este similara cu cea a MERS-CoV si SARS, pe cale respiratorie, prin picaturi de secretie, produse cand o persoana infectata tuseste sau stranuta.

Transmiterea este posibila si cand are loc contactul direct cu fluidele (sange, materii fecale, urina, saliva, sperma) de la o persoana infectata.

Este considerata si transmiterea de la animale la om prin contactul cu animale bolnave sau cu produse de la acestea, de aceea se recomanda evitarea contactului cu animale bolnave si aplicarea masurilor generale legate de manipularea animalelor si produselor de la acestea, prepararea alimentelor.

Se transmite de la om la om?

Da, autoritatile din China au confirmat transmiterea de la om la om a noului coronavirus, inclusiv la personalul medical care a ingrijit bolnavi.

Care este perioada de incubatie?

De la infectare pana la aparitia semnelor si simptomelor este o prioada de 2-14 zile, in medie 7 zile.

Care sunt simptomele?

Infectiile umane cu coronavirusurile comune sunt mai mult asimptomatice sau cu simptome clinice medii, semanand cu o raceala comuna (tuse, febra, nas infundat, etc.), insa au fost observate infectii severe si chiar fatale. Aceste virusuri sunt capabile sa cauzeze la om infectii ale tractului respirator inferior, inclusiv pneumonii.

Simptomele pentru infectia cu 2019-nCoV observate pana acum au fost: febra, tuse, dificultate in respiratie (dispnee).

Care sunt optiunile de tratament?

Nu exista un tratament specific (antiviral), de aceea se trateaza simptomatic, in functie de starea pacientului. Tratamentul de sustinere (de exemplu oxigenoterapie, administrarea de lichide si tratament empiric) pentru persoanele infectate, poate fi foarte eficace.

Exista vaccin?

Deocamdata nu exista un vaccin impotriva coronavirusurilor.
Recomandari generale pentru protejarea sanatatii

Sursa: Centrul National de Supraveghere si Control al Bolilor Transmisibile

Etichete: simptome coronavirus, protectie coronavirus, protectie coronavirus, semne coronavirus, covid-19

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.