Institutul Clinic Fundeni a inaugurat un departament pentru pacientii cu hemofilie

doneaza-sangeIncepand din luna februarie, pacientii cu hemofilie beneficiaza de un departament special amenajat la Institutul Clinic Fundeni, unde vor putea fi preluati de o echipa multidisciplinara conform recomandarilor europene.

„Intram in normalitate”, declara conf dr. Carmen Orban, directorul Institutului Clinic Fundeni. „Practic, am reusit sa ne organizam si sa oferim pacientilor sansa de a beneficia de un concept unitar de abordare a pacientilor cu hemofilie: tratament si monitorizare. Echipa care se va ocupa de fiecare pacient in parte este formata din: specialist hematolog, fizioterapeut, psiholog, pediatru – daca vorbim despre copii – si orice alta specialitate este nevoie, in functie de situatia fiecarui pacient in parte”, spune conf. dr. Carmen Orban.

Departamentul este situat in cladirea pricipala a Institutului Clinic Fundeni, intr-un spatiu amenajat cu doua cabinete de consultatii si cu facilitati pentru pacientii cu dizabilitati.

„Este absolut suficient pentru nevoile unui pacient cu hemofilie. Suntem in masura sa oferim toate investigatiile si tratamentele medicale necesare pacientilor cu hemofilie, dar si sa luam o decizie corecta si rapida pentru ei – fie raman internati in spital, fie primesc tratament ambulator. Hemofilia este o boala ereditara, dar un pacient care isi face profilaxia va avea sansa sa traiasca o viata normala”, explica prof dr Daniel Coriu, directorul Centrului de Hematologie si Transplant Medular Fundeni.

„In acest departament vom putea diagnostica, monitoriza si trata pacientii cu hemofilie in conditii optime. Ceea ce trebuie insa sa inteleaga pacientii este ca responsabilitatea trebuie impartita. Exista pacienti care ajung tarziu, dupa cateva ore dupa incidentul care le-a provocat sangerarea sau chiar dupa cateva zile. Ideal este ca pacientul sa se prezinte la spital in maximum doua ore de la incident”, a declarat si Adriana Diaconu, medic pediatru la Institutul Clinic Fundeni.

Despre hemofilie:

Hemofilia este o boala hemoragica ereditara cauzata de deficitul unui factor ce intevine in procesul de coagurale a sangelui: factorul (F) VIII sau IX.

Toate tipurile de hemofilie se caracterizeaza prin predispoziţie la sangerare sau hemoragie. Indiferent de locul unde se produce sangerarea, in lipsa unui tratament corespunzator cu factorul de coagulare care lipseste din organism, pierderea de sange poate deveni foarte grava, afectand in special articulaţiile sau muschii unde apar hematoame care produc durere iar hemoragiile repetate la nivelul articulatiilor duc in timp la distrugerea acestora.

Tratamentul se face cu factorul de coagulare care lipseste, imediat dupa producerea unei hemoragii sau profilactic. Tratamentul profilactic al hemofiliei trebuie administrat din copilarie si utilizat periodic pentru a preveni sangerarile inainte ca acestea sa inceapa. Numai asa poate fi redus riscul sangerarilor spontane si al complicatiilor invalidante la nivelul articulatiilor.

Accesul la un tratament corect in cantitate suficienta si inceput cat mai devreme posibil poate oferi pacientilor cu hemofilie sansa la o viata normala.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.