Infertilitatea masculina – cauze si metode de diagnostic

Cu ani in urma infertilitatea era atribuita doar femeilor, insa astazi lucruri nu mai sunt la fel.Mai exact, intr-un cuplu, infertilitatea se atribuie acum in procente aproape egale. Si chiar daca barbatii sunt destul de sensibili cand vine vorba despre puterea lor de procreare, si ei trebuie sa faca investigatii de infertilitate.

Uneori, pentru a nu pierde timpul, este recomandat ca barbatul sa-si faca primul investigatiile.

Stresul este unul dintre factorii care ne influenteaza sanatatea mai mult decat vrem sa credem.
Astfel ca spermograma unui barbat afectat de acest ritm trepidant al vietii variaza mult de la o luna la alta si poate chiar de la o zi la alta.

„Principalii factori care influenteaza patologia infertilitatii de natura masculina sunt, pe langa stres, conditiile de munca, dieta, sportul dus la extrem sau lipsa completa a miscarii, fumatul – tutunul afecteaza grav calitatea si mobilitatea spermatozoizilor, dar si afectiuni avute in copilarie. Rujeola si rubeola, doua dintre cele mai cunoscute boli ale copilariei cauzate de virusi, extrem de contagioase, pot lasa urme daca nu au fost tratate asa cum ar fi fost necesar, afectand structura testicolului, un lucru iremediabil”, ne-a explicat Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Pentru a vedea daca problema de infertilitate in cuplu porneste de la barbat, se impune prezenta la medicul specialist. Conform acestuia principalele investigatii medicale recomandate sunt:

Spermograma – este cel mai simplu test care indica fertilitatea la nivelul lichidului seminal. Aproximativ 20 de milioane de spermatozoizi/ml cu mobilitate de 50% sunt cifrele care demonstreaza daca un material seminal este normal sau nu. Valoarea crescuta a unuia dintre parametrii materialul seminal poate arata o anormalitate sau o patologie. Modificarea acestor parametri este strans legata de inflamatiile de la nivelul organului genital, de tulburarile hormonale ale barbatului, de anomalii genetice, malformatii de la nastere sau de modificari aparute de-a lungul vietii: variocel, consumul excesiv de alcool si tutun, tulburari de dinamica sexuala etc. Cele mai frecvente probleme ale spermogramei sunt: oligospermia – înseamnă un număr mai mic de spermatozoizi decât în mod normal, azoospermia – lipsa completă a spermatozoizilor, astenospermia – există probleme în privința mobilității spermatozoizilor. Dacă aceștia nu sunt suficient de mobili, atunci este probabil să le fie imposibil să fecundeze ovulul, teratospermia – există probleme în privința calității spermatozoizilor, forma acestora este de multe ori modificată. În cele mai multe dintre cazuri, teratospermia nu pune o problema, decât atunci când numărul spermatozoizilor este covarsitor de mare.

Testul postcoital – se face prin examinarea mucusului cervical prelevat de pe colul uterin al partenerei imediat dupa ce a avut loc contactul sexual. Aceasta analiza poate depista prezenta, numarul si mobilitatea spermatozoizilor prezenti.
Analize hormonale – pe baza unei probe de sange, se urmareste aflarea nivelului de testosteron si a hormonului foliculo-stimulant (FSH), dar si a hormonului luteinizat (LH), care are rolul de a produce testosteron. Medicul mai poate recomanda si realizarea altor teste precum cele pentru aflarea valorilor prolactinei, estrogenilor sau adrenalinei.
Ecografia testiculara – se recomanda pentru a depista eventualele anormalitati care pot afecta fertilitatea barbatului: marimea testiculelor, prezenta unor chisturi, variocele etc.
Teste genetice – arata clar daca infertilitatea barbatului are un substrat genetic.

Care sunt cauzele infertilitatii masculine:

„Cele mai frecvente cauze ale infertilitatii de tip masculin sunt bolile cu transmitere sexuala (infectii cu Chlamysia si Gonoree), obstructiile si defectele congenitale, traumatismele la nivelul testiculelor, ejacularea retrograda, dereglarile hormonale, bolile autoimune, disfunctiile sexuale, variocelul”, ne-a mai spus medicul Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrica-ginecologie, cu supraspecializare in infertilitate.

Adresati o INTREBARE/ Trimiteti un RASPUNS

Atentie, discutiile online nu inlocuiesc consultul de specialitate! Nu includeti denumiri de medicamente in mesaj. Postand o intrebare sau un raspuns confirmati ca sunteti de acord cu termenii si conditiile site-ului.

O intrebare

  • Burcila Daniel spune:

    Buna ziua ! As vrea sa stiu daca se poate ce tratamant puteti recomanda pentru infertilitate si ejaculare precoce ?

Asociatia ALS | Termeni si conditii | ©2024 Edumedical

Rezultatele pot sa difere de la o persoana la alta. Opiniile medicilor, sfaturile si orice alte informatii disponibile pe acest site au scop informativ si educational. Ele nu pot substitui consultul medical direct si nici diagnosticul stabilit in urma investigatiilor si analizelor medicale.